Ченців УПЦ мп мають виселити з Лаври — колишній заступник Генпрокурора

Ченців УПЦ мп за законом мають виселити з Києво-Печерської Лаври.

Ченців УПЦ мп мають виселити Лаври - колишній заступник Генпрокурора
Ченців УПЦ мп мають виселити Лаври - колишній заступник Генпрокурора

Про це в коментарі i-ua.tv повідомив колишній заступник Генпрокурора Микола Голомша.

«Постправда полонила всю Україну. Адже москва 30 років руйнувала нашу державність та правову систему. Люди звикли, що закони є, але їх ніхто не виконує. У випадку з виселенням ченців УПЦ мп з Лаври ми маємо спиратися на закон та Конституцію України. Адже є рішення влади, які треба виконувати. московські попи мали думати протягом 30 років, як не спричинити ситуацію, щоб їх не почали виганяти з України. Якщо подивитися на світову практику, наприклад, Болгарію, то влада там давала певний термін церквам, щоб вони об’єдналися у одну. Вони цього не зробили. Тому коли термін закінчився, в той же день прийшла поліція та заблокувала всі храми. Після цього за тиждень зібрали собор та постановили рішення виконати рішення влади», — каже М. Голомша.

Він наголосив, що не треба боятися, що ченці УПЦ мп вийдуть та почнуть мітингувати.

«Якщо вони вийдуть та почнуть, то з ними будуть поступати по закону. Компромісів не має бути. Рішення потрібно виконати. Коли кажуть, а куди підуть ченці? То варто зазначити, що це не проблема влади держави. Адже вони зрадили Україну. Крім того, багато представників УПЦ мп мають квартири, а в Лавру приходять на роботу та заробляють гроші від держави- агресора», — каже експерт.

Він підкреслив, що представники УПЦ мп звикли жити у постправді, ігнорувати українські закони та брехати.

«На жаль, якщо церква бреше, то вже не церква. За законом є всі підстави виселити ченців УПЦ мп з Лаври, бо вони живуть в орендованих приміщеннях. Заяви представників УПЦ мп про відсутність юридичних підстав для виселення її чоловічого монастиря з Києво-Печерської лаври — це відверте брехня. На це є законні підстави і треба виконувати рішення, яке було прийнято Мінкультом. Якщо ж ченці УПЦ мп не будуть його виконувати, то їх будуть виселяти у встановленому законом порядку», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що ченці Української православної церкви Московського патріархату не мають наміру виселятися з Києво-Печерської Лаври.

10 березня Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року договір 10-річної давнини (від 19 липня 2013 року) про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном, що є держвласністю, буде розірвано.

У попередженні йшлося про вимогу звільнити будівлі на Лаврській 11 і Лаврській 15 у Києві.

УПЦ МП заявила, що юридичних підстав на це немає і виселення її чоловічого монастиря з Києво-Печерської лаври є просто «забаганкою чиновників з Мінкульту»

Читайте також


Дезінформація, пропаганда, маніпуляція, ворожі наративи як поле бою

Інформаційна війна — це коли методи управління поглядами, рішеннями та вчинками величезних мас людей використовують для перемоги над супротивником. У тому числі методи реклами, public relations і брендингу; маніпуляції різних видів (передчуття, чутки, вибух емоцій), маніпулятивні наративи, навіть якщо вони виглядають «патріотичними», залякування, журналістика (включаючи фейки та дезінформацію) всіх жанрів та форматів, блогерська «праця»…