Житомир відмовляється від газу для опалення міста

В місті вже вдвічі скоротили споживання газу. В планах повністю перейти на відновлювані джерела енергії.

Житомир відмовляється від газу для опалення міста
Житомир відмовляється від газу для опалення міста

Про це в коментарі заявив директор «Агенція розвитку міста» Борис Пахалюк.

«Житомир до 2050 року планує суттєво скоротити споживання енергії. Об’єм енергоресурсів, який сьогодні споживається містом, неможливо замістити альтернативною енергетикою. Тому ми повинні докладати великі зусилля та ресурси для того, щоб скоротити не менше ніж на 50% споживання енергії в місті. Для цього треба впроваджувати відновлювальні технології — сонце, воду, вітер. Також природний газ заміняють альтернативними ресурсами — відходами сільськогосподарського виробництва. Це солома та різні продукти, які залишаються на сільськогосподарських угіддях після збору урожаю. Вони ніяк не використовуються. Є велика кількість біомаси з підприємств, які займаються вирощенням чи обробкою деревини. Ми вже почали будувати об’єкти генерації теплової та електричної енергії, які працюють на цій відновлювальній енергетиці», — каже Б. Пахалюк.

За його словами, в місті працюють над будівництвом ТЕЦ, які працюють на біомасі та на RDF — твердому вторинному паливі. Це допоможе замінити використання природного газу міською енергетикою.

В свою чергу, міський голова Житомира Сергій Сухомлин заявив, що місто разом з НАК Нафтогазом планує побудувати в Житомирі ще одну ТЕЦ, яка працюватиме на деревині та RDF.

«Це зможе забезпечити теплом і електроенергією до третини міста. Окрім того, є перспективи щодо використання вітрової і сонячної генерації, а до 2030 року місто планує на 80% відмовитися від природного газу», — каже мер.

Він підкреслив, що в Житомирі вже скоротили використання газу для опалення міста у понад два рази.

«Із 2014 року стало зрозуміло, що газ і енергоресурси — це така ж зброя рф проти України, як ракети і танки. Цю зброю використовували для того, щоб контролювати Україну. І якщо у 2014 році опалювальний сезон в Житомирі проходив із використанням в середньому 94−96 млн кубометрів газу. То опалювальний сезон 2021−2022 пройщов з використанням 46 млн кубів газу. Тобто вдалося скоротити використання газу для опалення міста більше ніж у два рази», — каже С. Сухомлин.

За словами Б. Пахалюка, Житомиру потрібно ще близько 200- 300 млн євро для реалізації стратегії міста.

«Відповідно до нашого плану чи стратегії міста до 2050 року, Житомиру потрібно ще близько 200- 300 млн євро для того, щоб досягти запланової цілі. Враховуючи постійні інфляційні процеси, ця сума кожен рік індексується і має бути переглянута», — каже Борис Пахалюк.