Український народ нам дає великий приклад того, як треба боротися за своє майбутнє, — венесуелка Мачадо

В України та Венесуели не лише спільні цінності, а й спільні вороги. росія також стоїть за системою чавизму, за системою Мадуро, яка зараз існує у Венесуелі.

Марія Корина Мачаро в програмі Persona grata
Марія Корина Мачаро в програмі Persona grata

Про це заявила Марія Корина Мачадо, лідерка опозиційних сил Венесуели, у програмі Persona grata на телеканалі I-UA.tv. У своїй країні вона бореться з російським режимом нинішнього диктатора Мадуро.

«Ми бачимо, що у Венесуелі ми переживаємо міграційну кризу, яка навіть і більше за деякі кризи, які виникли внаслідок конвенційних війн, наприклад, внаслідок кризи в Сирії чи в Україні. Зараз приблизно 8 мільйонів громадян Венесуели поза межами країни, це складає близько 20% населення, і це дуже багато. Частина з цих людей втекла через політичне переслідування, а частина — була вимушена виїхати з Венесуели, рятуючись від гуманітарної кризи, в якій ми живемо, в якій ми перебуваємо, тому що із самого початку проект чавизму, проект Мадуро, полягав у тому, що уряд знищив економіку, знищив підприємства, та люди стали абсолютно залежні від нотацій уряду. Таким чином вони змогли фактично контролювати країну та захопити владу в ній. Те, що робив Уго Чавес з перших років свого перебування при владі, — поглиблював зв'язки з росією, він купував зброю в росії, він поглиблював свої політичні, економічні зв'язки з цією країною і власне він підтримував путіна з перших років свого перебування при владі», — розказала вона про ситуацію в країні.

Окрім прагнення послабити, знищити демократії західного зразка, відкриті суспільства з ринковими економіками, з вільними виборами, у режимах росії та Венесуели є доволі багато спільних інтересів, зазначила венесуелка.

«Йдеться також про тісні зв'язки, наприклад, пов'язані з експортом венесуельської нафти, до якої росія докладала руку, полегшуючи режим Мадуро, шляхи обходження санкцій, так само полегшуючи нелегальний експорт золота та інших коштовних матеріалів з Венесуели. Тобто ми бачимо ці зв'язки в економіці, які відбувалися завдяки використанню різних кримінальних зв'язків між країнами. У свою чергу росія, маючи у Венесуелі свої преференції з боку уряду щодо видобутку нафти чи золота, допомагала режиму Мадуро проникнути глибше до армії, до лав Збройних сил і вирахувати тих, хто не був на 100% за цей режим, хотів виконувати свій конституційний обов'язок і перебувати з народом, — і репресувати таких осіб», — пояснила опозиціонерка.

Також вона повідомила, що російські агенти перебувають на території Венесуели та займаються навчанням не лише регулярних Збройних сил, а й регулярних угруповань, які власне слугують для посилення режиму Мадуро.

Мачадо вважає, що Україну та Венесуелу багато чого об'єднує, зокрема боротьба за спільні цінності та добробут.

«Що стосується загалом ситуації, то ми бачимо, що у 2024 році у Венесуели буде великий шанс, велика можливість для того, щоб змінити ситуацію. Я думаю, що Україна дає нам великий приклад, український народ нам дає великий приклад того, як треба боротися за своє майбутнє. І ми розуміємо, що в нас буде цей шанс, тому що кожного року абсолютно диктаторський режим Мадуро використовував вибори як такий своєрідний фарс для легітимізації, для здобуття легітимізації. І зараз як ніколи цьому режиму потрібно зняття санкцій, і на виборах 2024 року в нас нарешті з'явиться шанс перемогти цей режим і ми зможемо продовжувати нашу боротьбу далі», — підсумувала лідерка опозиції.