Ядерний план путіна порушує домовленості між рф та Китаєм — експерт

Розміщення тактичної ядерної зброї (ТЯЗ) в Білорусі, порушує домовленості між рф та Китаєм, які підписали президент росії в. путін та очільник КНР Сі Цзіньпін.

Ядерний план путіна порушує домовленості між рф та Китаєм
Ядерний план путіна порушує домовленості між рф та Китаєм

Про це в коментарі i-ua.tv повідомив політолог Ігор Чаленко.

«Реакція України та наших союзників, зокрема Польщі, на розміщення ядерки в Білорусі, абсолютно здорова. Хочу підкреслити, що дана ядерна компанія вибивається з українського контексту. Впровадження цієї теми відбувалося протягом декількох років. Після виборів президента Білорусі, коли Лукашенко утримався при владі завдяки москві, почалися напрацювання змін в Конституції Білорусі. Після цього з неї викреслили без’ядерну зону. Раніше в Конституції у них був прописаний нейтральний статус та без’ядерна зона. росія впроваджує те, що вона запланувала раніше. Таким чином, Лукашенко віддає борг за збереження його режиму», — каже експерт.

За його словами, розміщення ТЯЗ — це порушення зобов’язань Білорусі, які вона взяла на себе в 90-х роках.

«Не тільки Україна, а й Білорусь відмовилася від ядерної зброї на початку 90-х. У Білорусі є зобов’язання по нерозповсюдженню ядерної зброї. Тому Мінськ руйнує домовленості підписані в 90-х роках. Також не вистачає реакції Китаю, бо під час візиту Сі до москви, було підписано велику заяву рф та Китаю. Один з пунктів, що ядерні держави мають перенести свої ядерні заряди на свої національні території та не використовувати території третіх держав. Тут же путін діє у геометрально протилежному напрямку. Або він вважає, Білорусь черговим регіоном чи федеральним округом рф, або ж плює на те, що було підписано разом з очільником КНР. Все це свідчить про ескалацію та про зростання ризиків використання ядерної зброї у світі», — каже експерт.

На його думку введення нового сховища ТЯЗ в експлуатацію на території Білорусі з 1 липня, надзвичайно погіршує обстановку.

«Тому в Польщі може з’явитися ядерна зброя, яку там розмістять США. Це буде відповідь на агресивні дії рф», — каже І. Чаленко.

Він нагадав, що раніше ядерна зброя використовувалася, як примітивний засіб для дипломатичних цілей.

«Зараз же режим путіна не просто погрожує, а таке враження, що планують це зробити. Проте знову повертаємося до ролі Китаю, який робив все, щоб рф не вдавалася до застосування ядерної зброї. Нагадаю, що росія насьогодні є найбільшим носієм ядерних зарядів. Як тактичного так і стратегічного характеру. Такі дії рф, яка використовує ядерну зброю, як засіб погроз крок на шляху до демілітаризації рф. Адже світ бачить нинішню загрозу і відповідно з цим питанням доведеться, щось вирішувати», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що в МЗС Польщі заявили, що розміщення ядерної зброї у Білорусі збільшує загрозу миру в Європі. Також Україна вимагає екстреного засідання ООН через ядерний план путіна.