Нова «недружня країна» рф: експерт відповів, чи зміниться риторика Угорщини щодо України

Суттєво риторика Угорщини щодо України не зміниться після заяви росії про внесення Угорщини до списку «недружніх країн». Це довготривалий процес. З угорською чинною владою навряд чи це можливо.

володимир путін і Віктор Орбан
володимир путін і Віктор Орбан

Про це заявив політолог Віталій Бала в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Насправді достатньо дивно це прозвучало зі сторони росії, бо Угорщина напевно найголовніший адвокат російської федерації в Європейському Союзі і в НАТО. Може бути два сценарії, як можуть розвиватися ці події. Перший — Орбан може дуже образитися та піти назустріч Європейському Союзу. Він може знайти компенсацію за всі ці залежності з російською федерацією. Хоча це напевно не дуже просто буде. Другий — це може бути таким „китайським попередженням“. Можливо, вони про щось домовилися, а Угорщина цього не зробила. Орбан буде намагатися особисто з путіним вирішити це питання», — вважає експерт.

Причина такого рішення в тому, що Будапешт «підписався під усіма антиросійськими санкційними ЄС». Про це заявив посол рф в Угорщині Євген Станіславов.

«Фактично Угорщина заганяла в певний глухий кут, і з моєї точки зору, вона була змушена це робити. Але вони добре трималися», — зазначив Бала.

Політолог підкреслив, що росія не має друзів.

«Ще до 2014 року я достатньо часто їздив у Москву на їхні телеканали. Я всіх цих експертів знаю, які зараз говорять всякі дурниці про нас. Я їм пояснював, коли ми сперечалися стосовно відносин росії та України, — „Вы не великая, вы большая страна“ (рос.). По периметру всіх кордонів росії немає ні одної країни, з якою в них дружні відносини. Тому безумовно, з моєї точки зору, у них друзів немає. Є просто країни, які залежать певною мірою. Хтось у воєнному плані, як Африка. Хтось через газ, як Угорщина. Хтось, як Китай, використовує росію як протистояння зі Сполученими Штатами Америки. Але всі так чи інакше в першу чергу переслідують свої інтереси. Але знову ж таки це просто наслідок такої зверхньої політики, зверхнього ставлення керівництва росії до інших країн», — пояснив він.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.