Експеримент над учнями, — експерт про 12-річну систему навчання в школах

Голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак запропонував перевести школи на 12-річну систему освіти вже наступного року.

В Україні пропонують з 2024 року перевести школи на 12-річну систему освіти
В Україні пропонують з 2024 року перевести школи на 12-річну систему освіти

За його словами, для вирішення проблеми освітніх втрат, яких зазнала Україна через COVID-19 і війну, могло б стати запровадження 12-річної системи освіти, передає Укрінформ.

«Річ у тому, що питання 12-річної освіти піднімається вже не перший раз. І ми вже доходили до того, що учні мали перейти на 12-річку, але таки було продовжено 11-річне навчання. Зараз же пан Гурак пропонує трохи інше — він пропонує фактично залишити дітей на повторний рік. І, таким чином, збільшити тривалість навчання. Тобто він вважає, що додатково потрібно пройти ще один рік кожній дитині для того, щоб надолужити те, що вона пропустила за цей рік війни», — пояснив освітній експерт Володимир Онацький у коментарі телеканалу I-UA.tv.

Він вважає, що наразі немає потреби в 12-річній системі навчання.

«Тому що всі школи працювали по-різному, багато вчителів уже адаптувалися до дистанційних методів навчання на різних платформах. І в принципі всі, хто хотів учитися і мав таку можливість, ті вчилися. Регіони після війни мали абсолютно різні умови», — додав освітянин.

На його думку, це рішення має прийматися на місцях у залежності від регіону та конкретної школи.

«Розглянемо деякі юридичні моменти в цьому питанні. Залишити учня на повторний рік навчання можна виключно за рішенням педагогічної ради та лише на письмове прохання батьків дитини за умови, що ця дитина опанувала навчальні предмети на початковому рівні. Рішення приймається індивідуально стосовно кожної дитини. Залишити ж усіх дітей на другий рік — це дуже інноваційний підхід… Одинадцятикласників і дев'ятикласників також у цьому році випускати не будемо? Разом з цим, бажано дати можливість вчителям і адміністраціям шкіл зробити адаптивне навчання, мабуть, з вересня, якщо не буде активних бойових дій, якщо буде спокій у регіоні, у залежності від того, як відбувалося навчання. Залишити основне з кожного курсу та адаптувати учнів до того, щоб вони за рік опанували новий матеріал і те, що пропустили. Це було би більш справедливо та більш правильно», — підкреслив Онацький.

Окрім цього, експерт зазначив, що зараз є великий запит на екстернатне, прискорене, навчання.

«Тому що навпаки воєнний час змушує дітей швидше соціалізуватися, адаптовуватися до дорослого, самостійного життя. І виникає в дітей бажання прискорено закінчити школу. Величезна кількість дітей зараз перейшла на сімейні форми навчання, дистанційні, екстернатні», — сказав він.

Також, за його словами, з одного боку, діти перевантажені тим навчальним матеріалом, який дають вчителі. З іншого боку, немає відповідальності ні з боку учнів за свою освіту, ні з боку батьків за навчання дітей.

«Отже, на сьогодні ніхто не знає, які переваги 12-річної системи навчання, бо за нею ще не працювали в нашій країні жодного року. Взагалі-то треба приводити всі програми у відповідність до того, щоб вони відповідали віковим особливостям дітей, були сучасними та актуальними. Це експеримент над учнями. І те, що майже вся Європа вчиться 12 років, не означає, що Україна має зараз наслідувати цей приклад. Краще дати альтернативну можливість учням та їхнім батькам обирати 12-річне чи 11-річне навчання, як було певний час, коли існували трирічні та чотирирічні початкові класи», — підсумував Онацький.