Безробіття в Україні може злетіти під 70% - експерт

Через війну в Україні повністю знищено майже 1 млн 100 тис робочих місць і приблизно 3 млн людей не мають роботи.

Василь Воскобойник
Василь Воскобойник

Про це під час ефіру заявив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

«Україні загрожує не міграційна, а демографічна криза. Адже міграційна криза це коли люди виїжджають, але є надія, що вони повернуться. У нас зараз більше серйозна проблема — демографічна криза. В Україні на кожну жінку все менше народжується дітей. А наслідки військових дій не будуть сприяти народжуваності в Україні. Це буде вести до демографічної кризи, адже у нас буде постійно скорочуватися населення. Зокрема, зменшуватися населення працездатного віку та збільшуватися літнього. Ми потрапляємо в коло, коли в країні буде менше працюючих, з яких будуть брати більше податків, щоб оплачувати соцзахист та пенсії. Це призведе до зменшення цікавості ведення бізнесу та робочих місць в Україні. Це буде підштовхувати виїздити людей працювати за кордон. Тому знову ж зменшуватиметься працездатність населення. А з цього замкненого кола треба шукати вихід. Робити це потрібно вже зараз», — каже експерт.

За його словами, найбільше виїхало людей з Києва, Харкова та Дніпра.

«Після введення воєнного стану чоловікам заборонили виїжджати за кордон. Натомість туди поїхали жінки з дітьми. Вони їхали не в пошуках роботи, а в пошуках безпеки. Однак люди, які не знають німецької чи польської мови, не мають диплому та не можуть підтвердити освіту, змушені йти складним шляхом — погоджуватися на фізичну працю. Це є одним з чинників того, що в Україну почнуть повертатися наші фахівці, які не змогли самореалізуватися за кордоном. Однак варто готуватися до того, що українці зможуть вивчити мову, знайти роботу, а діти в школах та садочках соціалізуються. Тому навряд чи вони повернуться. Тільки в Німеччині 3000 вчителів знайшли собі роботу за своїм фахом. Чи повернуться вони в Україну? Велике питання», — підкреслює експерт.

Він підкреслив, що в Україні за 2022 рік спад в економіці був в межах 30%. Повністю знищено майже 1 млн 100 тис робочих місць.

«За оцінками Нацбанку безробіття сягає 25%. В цифрах — приблизно 3 млн людей не мають роботу. До речі, в Європі приблизно знаходиться 5 млн українців, а в рф — приблизно десь 2 — 2, 5 млн. Якщо вони всі повернуться, то в Україні злетить безробіття під 70%. Однак, український бухгалтер навряд чи знайде собі роботу в Варшаві, бо він не знає мови та податкової системи. Однак, якщо він захоче працювати у сфері по догляду за людьми, на конвеєрі, складах чи в готельно- ресторанній сфері, то знайде таку роботу без проблем. Тобто людина буде змушена відмовитися від кваліфікації та заробляти гроші тут і зараз», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації