Перший етап реалізації прямої демократії, — експерт про проєкти розвитку громад в «Дії»

Українці зможуть обирати проєкти розвитку власних громад через «Дію». Умовно це можна назвати першим етапом реалізації прямої демократії, створення електронного кабінету громадянина.

Українці зможуть обирати проєкти розвитку власних громад через «Дію»
Українці зможуть обирати проєкти розвитку власних громад через «Дію»

Про це заявив голова профспілки працівників соціальних установ і ГО Валерій Пильгун у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Треба дивитися на результати. Вони будуть схожі на ковідну тисячу. Коли її отримали люди, були обмеження по цільовому використанню. А коли запропонували направляти кошти на допомогу ЗСУ, і коли почалася повномасштабна війна, більшість людей використали цю тисячу на підтримку ЗСУ», — зазначив він.

На його думку, це пілотний проєкт. Таким чином ініціатори хочуть подивитися на економічні результати.

«Тому що за старою економічною моделлю є така тенденція, коли роздаються гроші через персональні рахунки громадян, будуть збільшуватися інфляційні процеси. Насправді інфляційні процеси збільшуються, коли централізовано є місія. А коли таргетована місія, деконцентрована, то інфляційні процеси мінімальні. Економічний ефект буде і він буде досить позитивним», — пояснив експерт.

Пильгун вважає, що одразу після реалізації цього проєкту, або паралельно з ним, необхідно створити «місію перемоги».

«Тобто такі ж кошти, як на розвиток громад, треба надати саме через персональні рахунки на підтримку ЗСУ, тобто на підтримку тих проєктів, які вирішують питання забезпечення Збройних Сил України. Саме ця тенденція дає формувати ту нову економічну модель, до якої ми рухаємося. І відповідно буде розуміння, за що ми воюємо. Ми маємо точно сформувати цей ідеологічний блок, за що ми воюємо, бо це дуже важлива частина перемоги», — підсумував голова профспілки.