Не буде легкого вступу України ні до НАТО, ні до ЄС — експерт

Спільна заява лідерів країн ЄС про підтримку членства України в ЄС і НАТО — це поки декларація.

Не буде легкого вступу України ні до НАТО, ні до ЄС
Не буде легкого вступу України ні до НАТО, ні до ЄС

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Що стосується реальних гарантій, то рішення про прийом України до НАТО, будуть ухвалюватися шляхом консенсусу. Через певні причини категорично проти висловлюється Угорщина. Також негативні заяви раніше були з боку США, Британії, Німеччини та Франції. Зокрема, що до завершення війни Україна не стане членом НАТО», — каже експерт.

За його словами, гарантії безпеки від НАТО для України, означатимуть, що члени Альянсу надаватимуть озброєння нашій країні.

«Гарантій, що НАТО кинеться захищати своїми військами Україну, ніхто не надасть до завершення війни. Йдеться про нову архітектуру безпеки у післявоєнній Європі та Євразії. Якщо говорити про гарантії безпеки, то вони формуватимуться вже після війни, з урахуванням тих реалій, які будуть у Європі та Євразії на той час. Один з головних чинників цієї ситуації — якою буде влада в рф. Зокрема, якою буде позиція нової російської влади. Ця архітектура без зобов’язань рф неможлива. Доведеться враховувати і це. Не варто очікувати односторонніх гарантій для України від НАТО. Можливо це буде новий договір про безпеку в Європі чи Євразії за участю західних держав, пострадянських держав та рф. Поки що Спільна заява лідерів країн ЄС про підтримку членства України в ЄС і НАТО — декларація на підтримку прагнення України до НАТО та ЄС. Це сигнал, що західні партнери готові підтримувати Україну», — каже експерт.

За його словами, з ЄС ще складніше ситуація.

«В будь- якому випадку Україна зможе стати членом НАТО після виконання всіх реформ. ПДЧ немає, але в планах створення комісії НАТО — Україна. Навіть, якщо ми не будемо відповідати всім правилам, то авансом рішення про вступ України до НАТО можуть ухвалити. А ось для того, щоб Україна стала членом ЄС, обсяг реформ, які вона повинна здійснити набагато більший. По- суті, Україна повинна імплементувати законодавство ЄС. Плюс вести переговори з країнами, які вважають, що Україна повинна врахувати їх інтереси. Це Угорщина, Польща, Болгарія, Румунія, Словаччина, а також з іншими країнами», — каже експерт.

На його думку, якщо ЄС наприкінці цього року чи у 2024 році розпочне перемовини з Україною про її набуття членства, то цей процес може тривати десятиліттями.

«Тому не буде легкого вступу України не до НАТО, ні до ЄС. Українській владі та законодавцям потрібно більш активно, інтенсивно та якісно працювати над імплементацією норм ЄС. А також створити законодавство, яке відповідатиме критеріям НАТО», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що лідери Данії, Ісландії, Норвегії, України, Фінляндії та Швеції за підсумками саміту в Гельсінкі в середу оприлюднили спільну заяву, де підтримали європейську та євроатлантичну інтеграцію України