Субвенція на укриття в закладах освіти та шкільні автобуси: чи на часі?

Держава виділила кошти на облаштування укриттів у закладах освіти та на придбання шкільних автобусів, щоб діти могли повернутися до очного навчання.

Діти навчаються в укритті під час повітряної тривоги
Діти навчаються в укритті під час повітряної тривоги

Про це 3 травня повідомили в пресслужбі Міністерства освіти і науки України.

Громадський діяч Андрій Кочуков прокоментував надання субвенції школам у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Те, що укриття повинні бути, — це однозначно. Але я не розумію, чи є якась серйозна причина, чому дітей треба виводити на очне навчання. Навіть на території росії в прикордонних областях з Україною діти вчаться в онлайн режимі. Це при тому, що хоча в них і є прильоти, але ж не такі, як у нас. На мою думку, зараз це недоречно, коли ми маємо повітряні тривоги кожного дня. І ситуація тільки погіршується. Я не думаю, що доцільно зараз учнів у школу відпускати. А щоб діти могли більше спілкуватися, давайте робити факультативи, гуртки. Також зараз працюють центри позашкільної освіти», — зазначив він.

За даними Міністерства освіти і науки, нині близько 30% закладів загальної середньої освіти в Україні не мають укриттів.

«Навіщо робити саме зараз ці укриття? Навіщо дітей садити на офлайн навчання? Можливо, влада живе тим, що у вересні буде перемога і нас не будуть уже бомбити. Як зараз усе буде зроблено, я собі не уявляю. Тобто знаючи наших панів чиновників, я підозрюю, що все буде вкрадено. Тим більше гроші йдуть через громаду», — вважає громадський діяч.

У відомстві зазначили, що 1,5 млрд грн державної субвенції надійдуть до місцевих бюджетів на облаштування безпечних умов у закладах середньої освіти. Ці кошти розподілені між областями на основі даних щодо кількості учнів, які навчаються на дистанційному та змішаному форматах.

«Де в нас взялися гроші на це? Країна живе за рахунок донорів. Це хіба що вигідно Міністерству освіти, щоб виправдати своє існування. Мені здається, зараз є куди витратити 1,5 млрд грн. Тим більше якщо є проблеми. Цікаво, що важливіше: студенту виплатити стипендію чи зробити укриття в школах? Тим більше стипендію платять не просто так, а за успіхи в навчанні. Або, наприклад, немає доплат солдатам на фронті. А це люди, які кожного дня ризикують своїм життям за країну та за нас усіх», — додав Кочуков.