Блокування сайтів без рішення суду — це дорога у сторону рф, Китаю, КНДР

Механізм позасудового блокування сайтів в Україні існує абсолютно незаконно.

Блокування сайтів без рішення суду
Блокування сайтів без рішення суду

Про це заявив член правління ІнАУ Михайло Коміссарук

«Офіційно він існує з 21 березня 2023 року. Метою законопроєкта № 9250 є легалізація існуючого механізму блокування сайтів без рішення суду. Все це під приводом боротьби з фішингом. Ми чуємо заяви про країну агресора. Але насправді законопроєктом № 9250 хочуть дати додаткові повноваження Держспецзв'язку. Що це за повноваження, можемо тільки здогадуватися. Проте не слід забувати, що ми маємо скандальний закон про медіа. Тобто механізм позасудового блокування можна використовувати для блокування будь-яких сайтів для української аудиторії», — каже Михайло Коміссарук.

Він наголошує, що якщо все ж таки законопроєкт № 9250 приймуть в існуючому вигляді, то користувачі інтернету будуть змушені користуватися VPN та іншими сервісами.

«Однак держава сильніша за пересічного громадянина. І якщо ми пропустимо цю шайбу, то можуть ввести ще сильніші методи блокування. Зараз це блокування на рівні DNS. Тому, якщо буде прийнято цей закон, то держава зможе закрутити гайки на скільки завгодно, і ніякий VPN не допоможе. Ми маємо зупинити це громадянським суспільством, бо це дорога у сторону рф, Китаю, КНДР», — каже Михайло Коміссарук.

Нагадаємо, що під приводом національної безпеки через агресію рф, на початку березня в Україні запровадили систему автоматичного блокування сайтів. Однак на цьому в парламенті, кіберполіції, РНБО та Держспецзв’язку вирішили не зупинятися.