Майдан є точкою відліку нової України — офіцер-фронтовик

Орден Героїв Небесної Сотні треба реанімувати та пропагувати на державному рівні і нагороджувати ним героїв.

Андрій Павленко
Андрій Павленко

Про це під час ефіру заявив офіцер-фронтовик Андрій Павленко.

«Зараз відбувається війна за нову Україну, а Майдан — точка відліку нової України. Ми маємо зафіксувати для наступних поколінь, що люди принесли велику самопожертву, що в майбутньому українці жили нормально. І те, що мало, хто знає про існування Ордену Героїв Небесної Сотні — маркування нашої культури. Майданців залишилося дуже мало. Багато з них загинуло на війні. Якщо на фронті бійцю буде оголошено про вручення Ордену Небесної сотні, то дух підрозділу буде піднято до вищого щаблю. Це надихає стояти за рідну землю, йти вперед та бити ворога. Тому Орден Героїв Небесної Сотні треба реанімувати та пропагувати на державному рівні. Велика честь вручати його найкращим захисникам України», — каже офіцер-фронтовик Андрій Павленко.

Він зазначив, що на Київщині, де встановлені монументи героям — ворог не пройшов.

«А там, де не було меморіалів — зайшли окупанти та найбільше жертв. Тобто монументи Небесної Сотні виступили своєрідними оберігами. Однак багато чиновників не дозволяють їх ставити, тому що вони усвідомлюють, що це зброя проти ворогів. Вони бояться Героїв Небесної Сотні та пам’яті про них. Адже Небесна Сотня — приклад для всієї країни», — каже Андрій Павленко.

В свою чергу гендиректор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло заявив, що є великий запит у страшокласників на історію про Майдан.

«Тому їм треба розповідати про події на Майдані доступною мовою. Саме це ми і намагаємося робити в музеї, де створили мальопис та фільм, в якому діти активістів розповідають про Майдан. Треба шукати нові, сучасні підходи та знаходити те, що дітям буде цікаво. Головне показувати їм, якщо б не події Майдану, то життя зараз було зовсім інакшим. Тобто показувати їм життя дітей в рф. А це закритість, відсутність свободи, утиски та презирство до всього. Люди мають усвідомити, що Революція Гідності це про свободу і гідність, які треба культивувати на всіх рівнях», — резюмує експерт.