Блінкен відвідає Китай: що це означатиме для України?

Сполучені Штати хочуть дати черговий сигнал офіційному Пекіну в необхідності утриматися від «впадання в цей маразм путіна».

Ентоні Блінкен
Ентоні Блінкен

Так робочий візит держсекретаря США Ентоні Блінкена в Китай прокоментував політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Найбільш прикладна мета цього візиту для України — це звичайно ж не збільшення участі Китаю з точки зору постачальника зброї для російської сторони. Бо останніми тижнями ми бачимо цікаві факти, наприклад, у вагнерівців опиняються китайські бронемашини. Ми бачимо факти, як у Татарстані будується зараз завод шахедів. Очевидно, що це відбувається не лише за сприяння Ірану, а й розуміємо, що низка запчастин йде з Китаю», — зазначив він.

Окрім цього, на його думку, у Китаї активно будуть обговорювати тему Тайваню.

«Якщо Китай хоче використовувати росію для власних інтересів, використовувати її як велику заправку, викачувати за демпінговими цінами ресурси, використовувати становище Москви у зв'язку з введенням санкцій, то це одне. А ставати на чиюсь сторону, і особливо на сторону агресора, звичайно, це абсолютно інше. Тому я думаю, що суть візиту Блінкена буде полягати саме в цьому», — додав експерт.

За його словами, якщо говорити дипломатичною мовою, напруженість присутня, зокрема через те, що Китай називають стратегічним супротивником і певного роду загрозою.

«Повертаючись до теми Тайваню, також є великі нюанси у двосторонніх американо-китайських відносинах. Хоча знову ж таки Сі Цзіньпін після чергового свого переобрання та Байден виголошували готовність до зближення двосторонніх відносин. Тому очевидно, що вони будуть шукати якісь шляхи для того, щоб хоча б не доводити нинішню ситуацію до подальшої ескалації. Бо зрозуміло, що сторони не будуть мати зараз безпосередньо якихось союзницьких відносин, але те, що їм треба зберігати хоч якийсь статус-кво, це абсолютно очевидно», — підсумував Чаленко.

Нагадаємо, державний секретар США Ентоні Блінкен уже 18 червня розпочне свій робочий візит у Пекін. Він мав відвідати Китай ще у лютому 2023 року. Але візит довелося перенести, оскільки, за інформацією ЗМІ, над Сполученими Штатами виявили китайську повітряну кулю, яка могла шпигувати за американськими військовими об'єктами.