Експерт прокоментував створення «IT-коаліції» в рамках «Рамштайну»

Представники Естонії та Люксембургу на засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» підтримали ідею створення «ІТ-коаліції».

Експерт прокоментував створення "IT-коаліції" в рамках "Рамштайну"
Експерт прокоментував створення "IT-коаліції" в рамках "Рамштайну"

На думку фахівця з інформаційної безпеки Костянтина Корсуна, треба сконцентрувати увагу на IT-технологіях, які ще краще допоможуть бити окупантів.

«Стосовно обміну технологіями та допомоги у IT-секторі, то Україні надаються безкоштовні хмарні послуги, передаються ліцензії, той же Starlink. Що має на увазі Міністр оборони говорячи про створення «IT-коаліції» в рамках «Рамштайну», важко сказати. Можливо йдеться про збільшення обсягів допомоги. Тим паче, що з IT-технологіями у нас більш- менш в країні все зрозуміло. Хоча нам не вистачає обладнання та кваліфікованих фахівців. При тому у нас є позитивна динаміка у військовій сфері. А ось у напрямку розвитку цивільного ІТ-бізнесу — є певні проблеми. Зокрема, з податковим законодавством. Крім того, має бути чесна судова та правоохоронна система, а також зменшення корупції «, — каже експерт.

На його думку, зараз варто сконцентрувати увагу на тому, які нам потрібні IT-технології, щоб ще краще бити окупантів.

«Однак тут не бачу глобальних питань, які треба вирішувати в рамках „Рамштайну“. Можливо мова може йти про технології доступу до розвідданих з супутників чи інших високо-технологічних аспектів», — каже експерт.