Від призначення Кіма київська система не зміниться, — політолог

ЗМІ повідомили, що главу Миколаївської ОВА Віталія Кіма можуть призначити новим очільником Київської міської військової адміністрації. Він заявив, що «уперше про це чує».

Віталій Кім
Віталій Кім

Цю інформацію прокоментував політолог Володимир Воля в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Питання в тому, що в будь-якому випадку залишиться специфіка діяльності Києва, яка визначена Конституцією. Це такий гібридний статус. З одного боку, Київ — це самоврядна територіальна громада, а з іншого боку, державна адміністрація на дні, а всередині районні державні адміністрації. Тому це жодним чином не вирішить проблем», — пояснив він.

За його словами, головна проблема в тому, що потрібно коригувати статус Києва.

«Доки не буде ліквідована ця гібридність адміністративної системи в Києві, не буде чітких механізмів управління коштами міста та, відповідно, ефективності реалізації тих чи інших програм. Можна буде говорити, що так, райадміністрації знов у підпорядкуванні президента, але в Києві є виконавча влада, яка в місцевому самоврядуванні займається розподілом коштів. Тут треба забезпечувати військову адміністрацію окремим управлінським апаратом, окремим бюджетом, і тоді, відповідно, фінансувати через це районні державні адміністрації.

Призначать Кіма чи ні, але, на його думку, проблема не персонах, які очолюватимуть Київську міську військову адміністрацію, а в тому, що гібридна система не дозволяє організувати або здійснювати ефективне управління громадою.

«Є ще варіант, щоб Кличка призначити керівником Київської міської військової адміністрації. Знову ж таки ця гібридність заважає впливати на Кличка, якщо він не виконуватиме якісь повноваження вже як голова міської військової адміністрації», — зазначив експерт.

Однак політолог вважає, що не можна виключати призначення Кіма на цю посаду.

«Але це дуже дискутовне питання. Тобто ця інформація може бути як правдою, так і неправдою. Але призначення Кіма нічого не змінить у системі управління містом, тому що це гібридна система, вона хибна. І вона закладена в Конституції, тому від призначення Кіма київська система не зміниться», — підсумував Воля.

Нагадаємо, міський голова Києва Віталій Кличко прокоментував можливість призначення глави Миколаївської ОВА Віталія Кіма на посаду очільника КМВА. Він сказав, що ці питання не погоджують з мером, це ухвалюється на власний розсуд по тих чи інших показниках.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.