Чому Німеччина проти передачі Україні прибутків від заморожених активів рф?

Треба спонукати ЄС розробити правильний механізм для передачі Україні коштів до якого приєднається і Німеччина.

заморожені активи рф
заморожені активи рф

Про це в коментарі заявив народний депутат VI-VII скликань, керівник Українського центру соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко.

«Німеччина проти передачі Україні прибутки від заморожених активів рф, тому що не існує єдиного правового механізму, яким чином будуть передаватися ці кошти. Не виключаю, що Німеччина, як завжди приєднається до цієї ініціативи в числі останніх. Тому треба спонукати ЄС розробити правильний механізм, а не зволікати», — каже експерт.

За його словами, без розробленого юридичного механізму, Україні буде дуже складно передати кошти.

«Українська влада та всі, хто займаються цим питанням, неодноразово заявляли, що необхідно встановити цей механізм за міжнародним правом. Поки його немає, бо передача заморожених активів буде відбуватися вперше. Тому питання не в особистій зацікавленості Німеччини, а у відсутності механізму. Тому ЄС має докладати максимально зусиль, щоб його встановити», — каже В. Пилипенко.

На його думку, механізм можна встановити на підставі міжнародного договору.

«Будь -які відносини між країнами мають регулюватися певними процедурами. Зокрема, це може бути договір між Україною та ЄС, або між Україною та окремими країнами ЄС з приводу того, що кошти, які належать рф чи юридичним структурам держави агресора, будуть передані Україні, в якості компенсації за збитки, які надала держава- агресор. Без таких правових процедур це може бути оскаржено різними структурами чи власниками цих коштів через міжнародні судові інституції», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Німеччина висловилась проти плану Єврокомісії віддати Україні прибуток від заморожених активів Росії, говорячи про те, що поспішний крок може спричинити юридичні чи фінансові ризики.