Держава не виявилася ефективним власником, — Микола Сергеєв

Народовладдя — це ж прямий синонім місцевого самоврядування, але правильного, розумного місцевого самоврядування на рівні територіальних громад. Територіальна громада — це теж спільнота, але прив’язана до певної території, до землі.

Олексій Якименко та Микола Сергеєв у програмі "Суспільні діалоги"
Олексій Якименко та Микола Сергеєв у програмі "Суспільні діалоги"

Про це сказав голова правління ГО «Громадська рада самоврядування» Микола Сергеєв у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Фізично побудувати будинки — це одне. Це ми розуміємо. Можна відбудувати інфраструктуру, вулиці, але наситити їх правильним майбутнім життям із саморозвитком стосується саме територіальної громади. І для того, щоб мати розуміння, що таке територіальна громада, (…) є дуже багато визначень наукових», — зазначив він.

Гість програми навів два визначення. Територіальна громада — це союз вільних людей, укладений задля дотримання права і спільної користі громадян, що проживають на визначеній ними території. Водночас держава — це досконалий союз вільних людей, укладений задля дотримання права і загальної користі.

«Тобто відбудовувати звісно після війни повинні громади разом з допомогою держави, і відбудовувати ефективно. А от взяти ефективних власників у громадах, це вже завдання, про яке ми думаємо. Бо ми бачимо останніми роками, що держава не виявилася ефективним власником, і змінюючи кожний раз уряди або президентів, ми не знаходимо цих ефективних власників. Тому що ми не шукаємо їх у першу чергу поруч із собою, у громадах», — підкреслив голова правління ГО «Громадська рада самоврядування».

Але останнім часом, особливо після 2014 року, за його словами, з'являються приклади власників, які розуміють, що таке народовладдя.

«Потрібно розуміння, що треба відділити органи управління від територіальних громад, якщо це колектив, спільнота людей, які об'єднані спільним завданням розвивати свою територію заради спільної користі та дотримання права на тій території, на якій вони виживають», — додав Сергеєв.