Україна може швидше вступити до ЄС чим до НАТО — політолог

ЗСУ зараз є найбільш сильною армією в Європі.

Україна може швидше вступити до ЄС чим до НАТО
Україна може швидше вступити до ЄС чим до НАТО

Про це під час ефіру заявив політолог Олексій Якубін.

«Україна може швидше вступити до ЄС чим до НАТО. Тому що ЄС це не військовий Альянс. Це економічний та політичний союз. Тому наприкінці 2023 року може початися старт переговорів між Україною та Євросоюзом, щодо нашого членства в ЄС. До речі, США можуть вплинути на країни ЄС, щоб пришвидшити це питання. Це стане потужним сигналом для нашої країни. Адже ми боремося з рф і в тому числі, щоб бути частиною євроатлантичної спільноти. Приєднання до НАТО через війну тимчасово переноситься. Тому треба активніше отримувати сигнал з боку Євросоюзу», — каже експерт.

За його словами, приєднання України до ЄС дуже важливо з точки зору відновлення країни після війни.

«Коли ми будемо під парасолькою ЄС, а потім НАТО, то це зіграє важливу роль для повернення людей та вкладання інвестицій», — каже О. Якубін.

Він підкреслив, що ЗСУ зараз є найбільш сильною армією в Європі.

«Не знаю жодної армії, яка б могла протистояти в рази більшому противнику та звільняти території. Це вже колосальний успіх. Це увійде у підручники військової стратегії, як абсолютно новий приклад. Однак всі реформи в армії та економіці ми маємо в першу чергу проводити для себе. Коли ми навіть говоримо про боротьбу з ТОП- корупцією це не для когось, це для нас. З боку влади має вестися прозора стабільна соціальна політика. Це означає, що питання тарифів чи підняття нових податків не треба підіймати, коли треба вирішувати проблеми з робочими місцями. Все, що ми зараз заробляємо в Україні — йде на оборону, а кошти від західних партнерів спрямовуються на соцвиплати. Нам потрібно зберігати соціальну стабільність. Для влади зараз ключовим завданням має стати збереження робочих місць та розбудова ВПК. Зокрема, це розбудова оборонних заводів, бо з цим є велика проблема. Адже у Заходу вже немає снарядів», — резюмує експерт.