Держава як система створила імітацію зміни інституцій, — експерт

Фактично цей суб’єкт, держава як система, створив імітацію зміни інституцій. Мало того, він створив виправдання.

Олексій Якименко та Андрій Кочуков у програмі "Суспільні діалоги"
Олексій Якименко та Андрій Кочуков у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив експерт PhD із соціології Андрій Кочуков у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Система, зберігаючи себе, придумала класну штуку, як обійти та зробити умови, в яких здаватися, але не бути. Перше — це громадянські наглядові ради, які створювалися при міністерствах і продовжують створюватися. Другий момент — це те, що робить система для того, щоб запобігти можливості змін. Вона бере й висмикує з громадянського суспільства найбільш активних, які готові до адаптації до цієї системи та які чекають тільки, щоб їх закликали. Вони приходять у цю систему, вони адаптуються до неї та стають такими самими», — пояснив він.

Навести можна багато прикладів. На його думку, рахунок іде вже на тисячі.

«Найяскравіших ми чудово знаємо. Це і колишній міністр молоді та спорту, перший після Революції Гідності. І після нього було дуже багато яскравих представників. Так само „умовні“ представники народу є й зараз, вони присутні в Парламенті, вони присутні у виконавчих органах. Вони, умовно кажучи, — люди, при яких влада або система каже „ну ви ж їх вибрали, вони ж з народу, вони ж з вас, вони ж ваші представники“, а насправді далеко ні. Вони були взяті за свою потенційну максимальну лояльність до системи та готовність з нею співпрацювати», — зазначив експерт.

Кочуков підкреслив, що такі люди із системи не випадають, вони починають потім горизонтальний, вертикальний чи діагональний рух всередині системи.