Це був один організм, одна культура, — експерт про українців і білорусів

У білорусів був свій шлях державного розвитку, досить віддалений. Уже після смерті Ярослава Мудрого вони ставали на власний шлях розвитку.

Сергій Коваленко та Володимир Тетерук у програмі "Точка зору"
Сергій Коваленко та Володимир Тетерук у програмі "Точка зору"

Про це заявив незалежний дослідник історії, автор багатьох книжок і наукових праць Сергій Коваленко в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Потім українці та білоруси опинилися під владою однієї династії. І це дуже такий яскравий період нашої сумісної історії. Була ще одна православна митрополія київська, церковна влада поширювалася й на білорусь теж. Це був один організм, одна культура. Пилип Орлик родом з білорусі, наприклад. Сильвестр Косів, митрополит часів Богдана Хмельницького, родом з білорусі. Останній незалежний київський митрополит Йосип Тукальський родом з білорусі. Дружина Івана Виговського Олена родом з білорусі. Нечай родом з білорусі. Кривоніс родом з білорусі. Тобто там такі зв'язки, а тим більше коли заснували Києво-Могилянський колегіум, освіту. Тобто це був один культурний організм», — зазначив він.

Навіть коли були війни, за його словами, білоруський народ не виявляв ніякої ворожнечі до українців.

«Навіть тоді вже компліментарність взаємна виявлялася в такій мірі, що навіть війни її не зруйнували», — додав історик.

На його думку, територія білорусі настільки важлива для нас у геополітичному значенні, що ми не можемо на неї просто не звертати уваги.

«І якщо вона опиняється під контролем наших ворогів, то це криє в собі дуже велику небезпеку. Тобто ми не можемо не намагатися впливати на політичні процеси білорусі таким чином, щоб вона була незалежною, щоб вона реально була незалежною. Унаслідок нашої взаємної компліментарності можна абсолютно бути впевненими, що з того боку, якщо білорусі справді будуть незалежними, у наш бік ніякої небезпеки не буде. Тим більше, що вони навіть ресурсно не потягнуть війни з Україною. А зараз їх використовує Москва», — підкреслив Коваленко.