Онлайн навчання важче сприймається дітьми, ніж офлайн, — психологиня

Школярам важче вдома концентрувати увагу, а особливо дітям молодшої школи важко концентруватися в онлайні.

Онлайн навчання важче сприймається дітьми, ніж офлайн, — психологиня

Про це заявила психологиня-практик Марина Діденко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Насправді всім дітям краще вчитися в офлайні. Але є деякі психологічні моменти, наприклад, у підлітків, коли вони приймають своє тіло, не завжди хочеться йти в клас, може бути дискомфортно, є булінг. Тоді домашнє навчання може впливати позитивніше», — зазначила вона.

Однак, за її словами, люди — соціальні істоти, яким необхідне спілкування.

«А можливість взаємодіяти в класі теж важливо для дітей. Але якщо дитина зараз на онлайн формі навчання, тоді потрібно продумати, де вона може брати цю взаємодію. Тобто в неї мають бути зустрічі з друзями, принаймні наскільки це можливо в теперішніх умовах», — сказала експертка.

Діденко наголосила, що при онлайн навчанні важливо враховувати можливості дітей.

«Тому що якщо говорити про віддалену роботу, то дуже багато компаній забезпечують своїх працівників, наприклад, комп'ютерами, щоб вони могли працювати. Також іноді вони оплачують Інтернет. Для дітей такого немає, а в них можуть бути різні можливості. Може бути поганий Інтернет, погана техніка або її відсутність», — додала психологиня.

Також, за її словами, будь-яка дитина не може довго тримати увагу, і вже через 10−15 хвилин вона відволікається.

«Тут буде все залежати від майстерності вчителя, який він дає матеріал, які прийоми використовує для того, щоб постійно залучати дитячу увагу. Звичайно, онлайн навчання важче сприймається дітьми, ніж офлайн. Концентрація на матеріалі для більшості предметів не така. Але в принципі, якщо ми будемо говорити про якісні методики, якими можуть володіти вчителі, і онлайн, і офлайн навчання може бути. У нас зараз така реальність. Але офлайн навчання краще з позиції соціалізації», — підсумувала вона.