В держбюджеті немає коштів для підвищення мінімалки до 8000 гривен — економіст

Ми живимо зараз в кредит. Тож як можемо збільшувати мінімальну зарплату, коли немає кредитних гарантій та джерел фінансування.

В держбюджеті немає коштів для підвищення мінімалки до 8000 гривен
В держбюджеті немає коштів для підвищення мінімалки до 8000 гривен

Про це в коментарі i-ua.tv заявив економічний експерт Олег Пендзин.

«На сьогодні важко уявити звідки Мінфін буде брати фінансову можливість для того, щоб профінансувати збільшення мінімалки. Адже при піднятті мінімалки держбюджет має зробити великі додаткові видатки. До мінімалки прив’язана тарифна сітка, перший тарифний розряд та заробітні плати бюджетникам. Тобто для того, щоб підняти мінімалку, треба виділити величезні кошти з держбюджету. Важку уявити, звідки при фантастичному дефіциту коштів, який ми маємо на сьогодні, візьмуться гроші, щоб все профінансувати. Тим паче на сьогодні Україна не отримала кредитних гарантій на певні суми фінансової підтримки від наших партнерів. ЄС зробив, а ось американці кредитних гарантій поки не надали», — каже економіст.

Він підкреслив, що поки немає гарантій про фінансову допомогу від наших партнерів, та суми, у якій вона буде виглядати, говорити про підвищення мінімалки до 8000 зарано.

«Якщо ви закладаєте в бюджет збільшення видатків, необхідно мати джерела. Їм не має бути Нацбанк, який друкує національні гроші України. А те, що ми сьогодні заробляємо у вигляді податків та зборів, йде на війну. Всі ж інші видатки фінансуються виключно коштом допомоги наших фінансових партнерів. Ми живимо в кредит, тож як можемо збільшувати мінімалку, коли немає кредитних гарантій та джерел фінансування. Тому треба дочекатися, що скаже Мінфін з приводу того, коштом чого планується збільшення зарплат», — вважає О. Пендзин.

На його думку, підняття мінімалки коштом збільшення податків для бізнесу малоймовірно.

«На сьогодні підіймати податки для бізнесу ніхто не буде. Адже бізнес тоді не буде платити те, що він платить. В уряді та Мінфіні це прекрасно розуміють. Тому збільшення податків поки точно не є джерелом наповнення держбюджету. Тому доки ми не побачимо джерела, все останнє не більше, ніж розмова», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що у 2024 році мінімальну зарплату в Україні підвищать на 1300 гривень або 19,4% - до 8000 гривень. При цьому підвищення відбуватиметься у два етапи. Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

Перше підвищення мінімалки може відбутися з 1 січня 2024 року — до 7100 гривень, а з 1 липня 2024 року — до 8000 гривень.

2025 року очікується підвищення мінімальної зарплати до 8370 гривень, а 2026 року — до 8956 гривень.