Змішана система, — політолог про можливий формат виборів в Україні

Вибори в Парламент мають бути проведеними згідно з відкритими регіональними списками, однак за нинішніх умов це неможливо.

Ігор Чаленко та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"
Ігор Чаленко та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив політолог Ігор Чаленко в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Як на мене, єдине, що може підійти, теоретично це змішана система із закритими списками по пропорційній частині та мажоритарка. Чому мажоритарку треба лишити? Питання представництва всієї території України. Абсолютно та сама відповідь на питання, яке було під час виборів того ж 2024 року. У нас є частина окупованої території. Дивлячись на нарізку округів, просто лишити 10−25 крісел у Верховній Раді порожніми до моменту, поки ці території не стануть деокупованими. Зрозуміло, що в нинішній розкладці це може бути набагато більше крісел, але тим не менш конституційна більшість парламентарів буде. Таким чином орган може бути надалі повноважним для того, щоб приймати ті чи інші рішення», — пояснив він.

На його думку, майбутня виборча кампанія, якщо вона відбудеться наступного року під час воєнного стану, не буде мати унікальної пропозиції для українського виборця.

«Звичайно, ми зараз бачимо намагання сформувати якісь окремі пропозиції для внутрішніх переселенців, з військовими. Але знову ж таки, я думаю, що кожна партія з нинішніх просто буде опиратися на красивих і пухнастих, без нормальної пропозиції. Тобто загалом вона буде україноцентрична, патріотична, але буде не змагання ідей, буде змагання конкретних персоналій і конкретних списків. Вони будуть формуватися абсолютно класичним вінегретом, тобто певні військові, певні волонтери, певні громадські діячі, певні антикорупціонери і т.д. Але це все буде схоже, кожен список буде подібного типу», — сказав Чаленко.