Питання, чому не розслідуються справи ТОП — корупціонерів, треба адресувати до НАБУ, САП та Генпрокурору — адвокат

Питання до відповідальності та покарання ТОП — корупціонерів впирається у якість досудового розслідування та до оперативно-розшукової роботи. Міра покарання в даному питанні ні чим не допоможе.

Олексій Бебель
Олексій Бебель

Про це під час ефіру заявив Олексій Бебель — аналітик «Kyivstratpro», адвокат

«Всі питання для боротьби з корупцією полягають в ефективності робити правоохоронних органів. Зокрема, це стосується притягнення до відповідальності тих чи інших осіб. В першу чергу це стосується прокуратури. Крім того, не розумію, навіщо було створено НАЗК, НАБУ та Спеціальну антикорупційну прокуратуру. Це для мене незрозумілий юридичний крок. У нас було достатньо органів, які могли боротися з корупцією. Якщо ж вже було створено НАБУ, то воно мало б займатися всі ці 7 років ТОП — корупцією. Тобто найбільшими чиновниками в державі, а не розслідувати кримінальні провадження, щодо будь-кого. Тому частину кримінальних правопорушень, які розслідує НАБУ, треба передати СБУ. Адже СБУ показує ефективність своєї роботи в частині досудового розслідування. Передача частини корупційних справ СБУ пришвидшило б їх розслідування», — каже адвокат.

Він підкреслив, що у НАБУ більш ніж достатньо повноважень для розслідування справ ТОП- корупціонерів.

" У НАБУ є Вищий антикорупційний суд, куди вони звертаються для розглядання справ. Однак в суді немає завантаженості. На своє виправдання, НАБУ каже, що їм не вистачає певних повноважень. Однак такі заяви не відповідають дійсності. Тому питання, чому не розслідуються справи ТОП корупціонерів в першу чергу треба задавати НАБУ, САП та Генпрокурору, який знаходиться на верхівці прокуратури", — каже адвокат.

Він підкреслив, що досудове розслідування має відбуватися дуже фахово, виключно у межах Конституції України, а також Кримінально процесуального кодексу України.

«На жаль, з адвокатського досвіду можу сказати, що цього не робитися, а докази, які збираються, потім перетворюються на купу паперу. Тобто все це перетворюється на багаторічні досудові розслідування. На жаль, для багатьох чинних слідчих та оперативників основне — провести обшуки, зробити фото, викинути їх в мережу з гучними коментарями, а потім хоч трава рости. Ніхто за це не відповідає. А коли треба розглядати справу в суді, то виходить так: хтось звільнився, хтось перевівся і справа стала. Дуже багато кадрових питань, на які державі потрібно давати відповідь», — зазначає адвокат.

На його думку, міра покарання, про довічне ув’язнення за корупцію, лише дає фактор застереження. Її посилення нічим не допоможе.

" Хоча під час війни відповідальність за корупцію має бути посилена. Корупція — велике зло, яке заважає перемогти ворога. Тому ініціативи прирівняти корупцію до держзради повністю підтримую. Однак тут має бути ефективна робота з попередження та виявленню злочинів. До суду має бути направлено якісний матеріал, згідно якого суд зможе постановити обвинувачуваний вирок", — резюмує експерт.