Зерновий коридор може поновити своє функціонування навіть без участі рф — експерт

Президент рф володимир путін не зацікавлений, щоб Україна відновила свою присутність на світових зернових ринках. Однак за певних умов, зерновий коридор може поновити своє функціонування навіть без участі росії.

Зерновий коридор може поновити своє функціонування навіть без участі рф
Зерновий коридор може поновити своє функціонування навіть без участі рф

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Йдеться про колективну позицію західних держав з приводу того, щоб виконати хоча б частину вимог, які висуває рф для розблокування українського зернового експорту через Чорне море. Цей пакет напрацьовується в ООН. Він не новий. Його було сформовано ще до того, як рф заявила, що вона більше не продовжуватиме участь у зерновій угоді. Тобто цей пакет був і минулого року і на передодні того, як рф вийшла з зернової угоди», — каже політолог.

На його думку, питання поступок рф — це питання до не Європарламенту, а чи погодяться на це уряди провідних західних держав, які запровадили санкції проти рф. Зокрема відключення банків рф від SWIFT. Тобто чи погодяться тепер вони розблокувати певні банки рф та під'єднати SWIFT в обмін на зернову угоду.

«Тобто на вивіз зерна з українських портів. Можливо з цього питання будуть цікаві новини після візиту Ердогана до путіна. Однак поки не думаю, що буде суттєвий компроміс з цього приводу чи просування до компромісу в частині зняття санкцій з рф. Не виключаю, що путін з Ердоганом домовляться про те, щоб російське зерно за гроші Катару закуповувала Туреччина, а потім переробляла та відправляла в бідні країни. Відновлення експорту з українських портів навряд чи варто очікувати. Адже путін не зацікавлений у цьому. Він робить все, щоб зменшити присутність українського агропродукції на світових ринках та просуває свою продукцію за низькими цінами, щоб зайняти частину ніші, що звільнилася від українського зерна через обстріли портів та знищення зерносховищ України», — резюмує В. Воля.

Він підкреслив, що кораблі, які вийшли з порту під час блокування зернової угоди, є показником того, що не для всього потрібна участь та згода рф.

«Зараз влада проводить роботу зі страховими компаніями, які будуть страхувати судна на вигідних умовах, які наважаться заходити до українських портів та продовжувати перевезення українського зерна через Чорне море», — каже експерт.

Він підкреслив, що Україні потрібно більше ППО, щоб зробити захист південних регіонів. Зокрема, їх портової інфраструктури та територіальних вод від ударів ракет та БПЛА рф.

«Якщо це буде забезпечено, то зерновий коридор може поновити своє функціонування навіть без участі росії. Головне запровадити безпеку для вантажів саме в територіальних водах та портах України», — зазначає експерт.

Також за словами В. Волі, путін боїться, що в українських портах базуються військові підрозділи, які можуть становити загрозу для військ рф на Півдні та Криму.

«Саме тому путіну важливо знищити українські порти. Адже він боїться, що саме з них по флоту рф в Чорному морі буде завдано суттєвих втрат. Крім того, коли ЗСУ вийдуть на адмінкордон з Кримом, то півострів буде в стані облоги та прострілюватиметься. Це означатиме втрату путіним Лівобережжя та особисту поразку пітіна у війні», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що росія вийшла із «зернової угоди» 17 липня, після чого неодноразово обстрілювала українські порти.

ООН підготувала новий пакет пропозицій щодо відновлення Чорноморської зернової ініціативи, заявив міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан на спільній пресконференції зі своїм російським колегою сєргєєм лавровим у москві.