Падінням дронів на території Румунії, рф провокує країни НАТО на фальстарт — політолог

Черговий інцидент, де російська летальна зброя влучає по території Альянсу, є прямим викликом для країн НАТО стосовно можливості відбивати атаки противника.

Падіння дронів рф на території Румунії
Падіння дронів рф на території Румунії

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

" Якщо взяти саміт у Вільнюсі, то рф була названа найбільшою загрозою для Альянсу. Тому дивно, коли російська зброя вражає територію Альянсу, але не отримує, як мінімум гідної дипломатичної відсічі. Нагадаю, що стаття 5 не вимагає саме застосування зброї у відповідь. Мова йде про політичне позиціювання — атака на одну країну є атакою на всі країни члени Альянсу. Вже не витримує критики, що Румунія, а також Польща, намагаються уникнути конфлікту. Але як його можна уникнути, якщо на європейській частині Євразія рф розгорнула найбільшу війну з часів Другої світової. Причому зрозуміло, що росія говорить про те, що вона опонує країнам НАТО. Тобто вона воює не з Україною, а з Альянсом", — каже політолог.

На його думку, мало б відбутися посилення НАТО та підкріплення української системи ППО в Чорноморському регіоні.

" Потрапляння в Румунії відбулося через недостатню жвавість надання ППО Україні з боку наших партнерів. Тому це стимул для них краще і більше надавати засобів захисту та враження для української армії, яка протистоїть російському агресору", — каже експерт.

На йому думку, така реакція з боку НАТО демонструє його слабкість на сьогодні.

«Вони готуються до конфлікту з рф. Просто зараз ще не готові. Фактично росія зараз провокує країни НАТО на фальстарт росія бачить, що в НАТО готуються. Однак країни Альянсу поки не хочуть зробити певний фальстарт. Крім того, тут задіяно Китай. Якщо країни НАТО будуть більш активними, він може зайняти опонуючу сторону, що теж буде не вигідно нашим партнерам. Відбувається певна геополітична гра. З української точки зору це демонстрація слабкості й черговий доказ, чому Україна має бути членом НАТО. Адже має бути підсилена позиція, яка висловлюється, наприклад, країнами Балтії стосовно більш рішучої відсічі російській загрозі», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що у Міністерстві національної оборони Румунії заявили про відсутність прямих військових загроз у результаті падіння та детонації російських дронів на румунській території в ніч із 3 на 4 вересня.