Правозахисник прокоментував екстрадицію українських чоловіків з Польщі

Треба відкривати карні справи проти посадовців, які випускали чоловіків незаконно, а не проти українців, щоб направити їх назад.

Правозахисник прокоментував екстрадицію українських чоловіків з Польщі
Правозахисник прокоментував екстрадицію українських чоловіків з Польщі

Про це i-ua.tv заявив правозахисник Дмитро Павліченко.

«Проблема насправді полягає в зовсім іншому. Що означає формулювання незаконно переткнули кордон? А це означає, що їх пропустили українські та польські прикордонники. Значить за це мають понести відповідальність або з нашої або ж з їх сторони. Якщо вони кажуть, що українці незаконно переткнули кордон, значить за це мають нести відповідальність ті, хто пропускав їх з боку Польщі. Нагадаю, що колишній керівник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов, який втік з України та підозрюється у державній зраді. Йому допомагав ексголова СБУ Баканов. Чому за це ніхто не несе відповідальність? «, — каже правозахисник.

На його думку, якщо чоловіків пропустили через польсько-українській кордон, значить на це були підстави.

«Просто так людина не може незаконно переткнути кордон. Якщо її пропустили незаконно, як про це заявляють, то всіх причетних треба притягати до кримінальної відповідальності. Тобто треба відкривати карні справи проти посадовців, які випускали чоловіків незаконно. Чому у нас за рік майже все воєнкоми стали мільярдами? Де вони взяли кошти? Звісно, що з людей, які не хотіли йти на фронт, а це порушення закону. Тому починати треба не з чоловіків, які виїхали за підробними довідками, а з посадовців», — резюмує правозахисник.

Нагадаємо, що у Польщі заявили про екстрадицію до України чоловіків, які незаконно покинули країну. Зокрема, Україна має видати ордер на арешт кожного з них, щоб доправити їх назад.