Окупанти катували 90% українських військовополонених

Тортури, які застосовують росіяни щодо українських цивільних і військовополонених, досягли рівня систематичної державної політики рф проти України.

Місце катування, Харківська область
Місце катування, Харківська область

Свідки повідомляли про достовірні факти, що підтверджують постійне застосування тортур, включно зі зґвалтуванням і побиттям, у різних місцях утримання в умовах російської окупації, цитує Голос Америки слова спецдоповідачки ООН з проблем, пов'язаних із застосуванням тортур, Еліс Джилл Едвардс.

«Масштаби тортур не є випадковістю або окремими інцидентами. Це частина державної політики, спрямованої на залякування, нагнітання страху або покарання з метою отримання інформації та зізнань», — розповіла вона.

За словами Едвардс, з моменту отримання нею рік тому мандата спецдоповідача вона щонайменше сім разів зверталася до російської влади, звертаючи увагу на поведінку військовослужбовців і персоналу в місцях позбавлення волі, але відповіді не отримала. Споцвідповідачка зазначила, що Москва заперечує застосування тортур, але її відмова розслідувати повідомлення про катування дорівнює мовчазному схваленню їх застосування.

Спецдоповідачка ООН додала, що із сотень українських військовополонених, захоплених росією і звільнених унаслідок обміну, 90% зазнавали тортур, включно із сексуальним насильством. Деякі розповіли, що їхні товариші вмирали в ув'язненні від побоїв або поганих умов утримання.

Нагадаємо, 7 серпня з російського полону повернули 22 українських воїнів.