У Нагірному Карабаху знову спалахнула війна: експерт розповів, як це може вплинути на Україну

росії цікава поява нових гарячих точок на земній кулі. Одна з них — Нагорний Карабах.

У Нагірному Карабаху знову спалахнула війна
У Нагірному Карабаху знову спалахнула війна

Про це в коментарі i-ua.tv заявив керівник Центру громадської аналітики «Вежа» Валерій Клочок.

«Конфлікт між Азербайджаном та Вірменією має дуже довгий історичний контекст. Він розпочався у 1987 році, ще за часів Радянського союзу, коли Нагорний Карабах вирішив вийти із складу Азербайджанської радянської соціалістичної республіки. Продовження конфлікту ми отримали на початку 90-х років. Хто правий, а хто ні, треба дивитися в контексті, наскільки вписується сьогодні існування незалежної республіки Нагорний Карабах в статут ООН. Адже його сьогодні не визнано Вірменією, яка вважає Нагорний Карабах своєю територією. Однак сам Нагорний Карабах так не вважає. В ньому створені власні органи влади та були проведені так звані вибори. Тому територіальні претензії ніби то на боці Азербайджану. Що стосується етнічної складової — на боці Вірменії, бо мешканці Нагорного Карабаху на сьогодні — це практично 100% етнічні вірмени. Відтак питання Нагорного Карабаху має бути вирішено між владою двох країн», — каже експерт.

Він не виключає, що загострення конфлікту між Азербайджаном та Вірменією може вплинути на війну в Україні.

«В будь-якому випадку треба дивитися, хто буде підтримувати цей військовий конфлікт. Зараз все змішалося. Якщо брати останні заяви рф, то вони виступають „миротворцями“, не зважаючи на те, що почали війну в Україні. Своєю чергою Туреччина, яка ніби дипломатично підтримує Україну, виступила на підтримку Азербайджану. В цій історії все дуже не просто», — каже В. Клочок.

Він не виключає, що у разі загострення конфлікту, росія може додатково перекинути туди своїх військових.

«росії цікава поява нових гарячих точок на земній кулі. Не виключаю, що вона буде провокувати конфлікт у Північній Кореї та на Південному Кавказі чи в Африці. Інтерес рф полягає в тому, щоб зменшити спроможність західних партнерів, які зараз допомагають Україні. Тобто щоб допомога західних партнерів була розпорошена та їх можливості допомагати Україні були меншими. Саме це основне завдання рф. Азербайджан підтримує Туреччина, а Вірменію більшою мірою США. Саме тому тут є інтереси росії», — резюмує експерт.