Чому Військова служба правопорядку не реагує на правопорушення у ТЦК?

В соцмережах та ЗМІ майже щодня з’являються скандали чи правопорушення, які пов’язані з військовослужбовцями ЗСУ чи ТЦК.

Чому Військова служба правопорядку не реагує на правопорушення у ТЦК?
Чому Військова служба правопорядку не реагує на правопорушення у ТЦК?

Про це заявляють експерти в області кримінального права.

Також за словами адвокатів, багато скандалів останній час виникають з представниками військово-лікарських комісій (ВЛК) та територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Дійсно, у період війни, факти зловживань з боку посадовців цих структур набули масового характеру.

За словами експертів, однією з причин є провали у роботі щодо запобігання таких правопорушень та їх профілактики з боку відповідних структур.

Зокрема, адвокати наголошують, що згідно статті 3 Закону України «Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України» серед основних завдань, які покладаються на Службу правопорядку, є запобігання вчиненню, виявлення та припинення правопорушень.

На жаль, як показує практика, все це лише носить декларативний характер.

Також експерт експерти критикують створення на основі ВСП у ЗСУ організації з більш широкими повноваженнями — Військової поліції.

На думку адвокатів, таке рішення неефективне, або ж навіть провальне.

Також експерти зазначають, що чомусь на початок повномасштабного вторгнення росії прийшлася і зміна керівництва Військової служби правопорядку у ЗСУ. Після цього і відбулася серія різних скандалів.

За словами експертів, зараз прийшов час робити висновки не тільки по керівництву Міноборони, а й тих структур, які безпосередньо відповідають за дотримання правопорядку у підрозділах ЗСУ.

На їх думку, в першу чергу це стосується резонансних випадків. Таких, як у ТЦК м. Самбір, на Львівщині, де працівники військкомату, тиждень незаконно утримували чоловіка.