І у Вашингтоні, і в Брюсселі не розуміють реального стану інститутів держави в Україні, — Дяків

І у Вашингтоні, і в Брюсселі не розуміють реального стану інститутів держави в Україні, і в першу чергу, такого інституту як місцеве самоврядування.

Теодор Дяків у програмі "Суспільні діалоги"
Теодор Дяків у програмі "Суспільні діалоги"

Таку думку висловив громадський діяч, співзасновник Конгресу українських громад Теодор Дяків у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«З одного боку, Україна визнала, ратифікувала Європейську хартію місцевого самоврядування як і інші міжнародні документи. Але якщо говорити про місцеве самоврядування як інститут держави, то ця Хартія ратифікована формально і, на жаль, в Україні основи республіканського устрою, організованого місцевого самоврядування на основі Закону „Про територіальні громади“, які могли б представляти суверена, народ у справах державних, немає», — пояснив він.

Гість програми наголосив, що в Україні все ще мало людей та організацій, які розуміють важливість питання територіальних громад, правильної ефективної організації місцевого самоврядування як основи республіки та державного республіканського устрою.

«Тому тут є проблеми, які треба вирішувати, і треба піраміду влади в Україні ставити на її основу, тому що сьогодні вона стоїть на вершині, сьогодні ми маємо якусь таку перевернуту піраміду, яка стоїть на вершині державної влади, а за Конституцією та за світоглядом суспільства українське суспільство є близьким до республіканського світогляду, світосприйняття та політичного устрою. Нам доведеться це виправляти, незалежно від того, що про це думають у Вашингтоні чи в Брюсселі», — зазначив Дяків.