Підприємців штрафують за все підряд, що може призвести до вибуху — експерт

Президент Володимир Зеленський розказує, що під час війни корупцію треба прирівняти до держзради. Однак це лише слова, бо нічого насправді не робиться.

Ігор Дядюра
Ігор Дядюра

Про це під час ефіру заявив експерт з електронних комунікацій, ексзаступник Міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігор Дядюра.

За словами наших підприємців, на бізнес негативно впливають дії влади, постійні нововведення та діяльність органів, які їх контролюють та перевіряють.

«Наприклад, у Вінниці керівник податкової казав підприємцям — не платіть в бюджет, а платіть мені. Його просто взяли на гарячому, коли він збирає хабарі з підприємців. Однак на жаль, дуже мало повідомлень, що хтось з податкової поніс відповідальність. Тому виникає враження, що вони домовляються», — каже експерт.

При цьому він наголосив, що всі перевірки бізнесу мають свою мету.

«Щоб всі гроші було сплачені в бюджет. Однак підприємців штрафують за всі підряд. Наприклад, за те, що не пробив номер акцизної марки, коли наливав коктейль. Хоча в Європі такого немає. У нас же придумують якусь дурню, а потім за неї штрафують. Тим паче, що за роз'ясненням податкової треба сканувати пляшку лише раз, після її відкриття. Однак на місцях за це штрафують, бо їм не важливо, яке роз'яснення дає Центральна податкова. Це „беспредел“ на місцях. На жаль, немає жодної відповідальності податківця за його неправильні дії. А підприємці витрачають роки в суді, щоб довести свою правоту. На разі 8% підприємців повідомили, що податкова від них вимагає хабарі. І так побудована система по всій Україні. Адже у нас повна безвідповідальність, безкарність та мутне законодавство. Тому не дивно, що за даними. Інституту Фрейзера „Економічна свобода у світі“, за показниками регулювання бізнесу Україна знаходиться на 141 місці зі 165 країн. Це відбувається через повне свавілля податкової з її куратором у Верховній Раді. Свавільне блокування податкових накладних, інші абсолютно дурні регуляції, які нічого не дають бюджету, ніякої детінізації не виконують. І все це в той час, коли по країні їздять фури з нелегальним алкоголем і цигарками, за сприяння податкової. В інтернеті продається алкоголь на будь-який смак, без жодних акцизів, але податківці цього не бачать. При цьому підприємців працюючих за законодавством штрафують за все підряд, що може призвести до вибуху, якщо ситуація не буде радикально змінена», — резюмує експерт.