Тривалість літа в Україні може збільшитися: експерт розказав про причини та наслідки

Кліматологиня Світлана Краковська, представниця України в Міжурядовій групі експертів зі зміни клімату, вважає, що вже до середини століття тривалість літа в країні збільшиться: у південних областях на 20 днів, у північних — на три.

Тривалість літа в Україні може збільшитися: експерт розказав про причини та наслідки
Тривалість літа в Україні може збільшитися: експерт розказав про причини та наслідки

Експерт з питань зміни клімату Національного екологічного центру України Георгій Веремійчик підтвердив у коментарі телеканалу i-ua.tv, що така тенденція є. У зв'язку з глобальним потеплінням літня пора року збільшується, а зима в Україні буде скорочуватися.

«Ця тенденція вже давно спостерігається. Тому ми просто бачимо тепер більш яскраве підтвердження цієї гіпотези. Але ця загальна тенденція не скасовує виникнення аномальних ситуацій. Наприклад 8−9 серпня було дуже холодно, наче вже осінь прийшла. Можуть бути хвилі холоду та теплої пори року, це не виключено», — зазначив він.

Крім того, за його словами, вчені стривожені тим фактом, що спостерігається уповільнення течії Гольфстрим (тепла морська течія в північній частині Атлантичного океану).

«Це дуже великий ризик для північної Європи, бо Гольфстрим значно пом'якшує клімат у Нідерландах і Великій Британії. Наприклад, коли мені довелося побувати в Нідерландах, у місті Делфт, то я був вражений, що там платани ростуть. А платани в нас добре ростуть в Одесі. Або в лютому в Лондоні я бачив, як уже цвітуть весняні квіти. Це все завдячуючи Гольфстриму. Якщо течія сповільниться, то ці території будуть замерзати», — пояснив експерт.

Останні роки побутує така думка, що літо зсунулося вперед. Але за оцінками Віри Балабух, цього року метеорологічне літо прийшло в Україну 16 травня.

«Пам'ятаю був рік, коли селяни в кінці лютого вже садили картоплю, боялися, що земля висохне. Водночас і надалі потрібні регулярні спостереження зміни клімату (десь 20−30 років), а потім можна буде напевне сказати, що літо в Україні починається, наприклад, з травня», — сказав Веремійчик.

Він підкреслив, що в результаті зміни клімату в Україні агрокліматичні зони зазнають змін, зокрема степ посунувся на 200 кілометрів на північ.

«Є ще така загальна тенденція, що, наприклад, уже навіть на Поліссі тепліше та сухіше літо настає, але там інша проблема. Нерозумна радянська влада висушила значні площі водно-болотних угідь, а вже в незалежній Україні не звернули належної уваги на те, що потрібно рятувати болота. І поступово ці місця перетворюються в пустелю. Це дуже шкідливо, тому що болота дуже важливі як регулятори стоку води. Вони є резервуарами, живлять, наприклад, річку Прип'ять, і впродовж року підтримують її водність. Весняне водопілля цього року стало винятком з тенденції попередніх років, коли взагалі не було весняних повеней. Висушені болота становлять загрозу також і для Києва. На них часто виникають пожежі, тому в Києві практично щоліта бувають дні, коли нічим дихати», — пояснив експерт.

За його словами, головна проблема, яка виникла через зміну клімату, — це забезпечення прісною водою.

«Цих запасів в Україні, як виявляється, не так багато. Україна не є країною, яка достатньо забезпечена водними ресурсами. У багатьох регіонах є дефіцит води, навіть у деяких селах на Поліссі, тому що осушили болота, через що знизився рівень ґрунтових вод. Я знаю, що є села, в яких немає води в колодязях. Тобто треба бути дуже уважними та раціонально вести господарство з тим, щоб максимально підтримувати водні джерела та створювати за допомогою боліт природні запаси прісної води», — підсумував Веремійчик.