Угорщина може заблокувати виділення 50 млрд євро Україні — експерт

Європейський парламент підтримав ініціативу, яка передбачає створення Ukraine Facility — нового фінансового інструменту для України обсягом до 50 млрд євро. Однак, якщо Київ не отримає цю суму, нас чекають погані економічні зсуви.

Угорщина може заблокувати виділення 50 млрд євро Україні
Угорщина може заблокувати виділення 50 млрд євро Україні

Про це у коментарі i-ua.tv повідомив народний депутат ІІІ скликання, координатор Суспільної Системи Віктор Жердицький.

" Ця сума нам буде потрібна, щоб покрити дефіцит бюджету. Поки невідомо, хто саме, та як буде покривати дефіцит нашого держбюджету. На сьогодні половину об'єму бюджету ми маємо отримати від наших закордонних друзів, партнерів, благодійників чи гарантів. Якщо ми не отримаємо відповідну суму коштів на покриття нашого бюджетного дефіциту, то це небезпечне явище для нашої економіки. Як показує практика уряди, якщо не можуть покрити дефіцити коштом зовнішніх надходжень, то один зі способів знайти кошти — влазити в боргову яму, випускаючи цінні папери — суверенні облігації. Такі запозичення треба обслуговувати, а це означає, що треба платити високі відсотки, які як для країни високого ризику склалися для України. Тому це перекладання боргів та зобов'язань на наступні покоління", — каже експерт.

На його думку, якщо ж облігації не вирішують проблему дефіциту бюджету, то вона стане набагато глибшою.

«Для уникнення постійної загрози обвалу, наша економічна модель має бути перебудована докорінно. Тобто відповідно до ситуації, в якій зараз знаходиться країна. А це питання розвитку виробничої індустрії, забезпечення людей і армії продуктами, одягом, житлом, забезпечення переселенців всім необхідним для життя. Найголовніше — це виробництво для нашої армії, оборони та безпеки. На це мають працювати всі сектори економіки, ЗМІ, суспільство, засоби культури, а також банківська та фінансова політика. Однак жодних подібних програм не має. А якщо дефіцит бюджету не буде покрито коштом фондів ЄС чи США, нас чекають погані економічні зсуви. Це гіперінфляція, спад економічного зростання і подальше погіршення низького прожиткового рівня населення. Ми знаємо, що Угорщина ставить свої умови, щодо виділення коштів України. Вони пропонують з 50 млрд. виділити Україні тільки половину коштів на 3−4 роки. І лише після того, як вони подивляться на використання цих коштів, можливо ще вирішувати про додаткове фінансування», — резюмує В. Жердицький.