Українці не ті, за кого їх приймають. Українці розуміють свою історію, самобутність, культуру, — Голомша

Українці не ті, за кого їх приймають. Українці розуміють самі свою історію, свою самобутність, свою культуру.

Микола Голомша в програмі "Точка зору"
Микола Голомша в програмі "Точка зору"

Про це сказав перший заступник Генерального прокурора у 2014 році Микола Голомша в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Колаборація є свідома та несвідома. Колись Шарль де Голль сказав, я так перефразую, що якщо до влади обрати людей не тямущих, то вся країна має шанси скотитись до їх рівня. Тому треба обов'язково державі звертати увагу на кадрову політику», — зазначив він.

Що стосується ЗНО та Центру оцінювання, Голомша згадав Тетяну Вакуленко.

«Саме вона сьогодні поставила відповідні параметри. Так вона сказала про те, що буде обов'язковим предметом історія, але історію будуть екзаменувати з XVI по XXI сторіччя. У мене питання — як кому в голову прийшло це, яким, вибачте, безграмотним людям приходить така ідея? Коли, згідно з указом президента, ми святкуємо тисячоріччя державності України, а знаходяться „великі“ або „мудрі“ люди, які в тому Центрі оцінювання ставлять вивчення історії з XVI сторіччя», — пояснив гість програми.

Це колаборація, переконаний він, свідома чи несвідома. У цьому рішенні, на його думку, чітко прослідковуються наративи Кремля, який розказує історію України з XVI сторіччя.

«У мене питання до росіян. А скажіть, будь ласка, де захоронені кістки та прах Юрія Довгорукого, який будував Москву? У Києві. А де прах Володимира Великого? А де прах Ярослава Мудрого? І всіх решти князів. Чому ви, нешановні, приїжджаєте на святкування Русі в Україну? Чи ви в себе не святкуєте? Якщо ж ви вважаєте, що ви старші брати. А я б сказав, що ви не старші брати, ви брати наші менші були. Сьогодні ви вороги, чітко ви показали своє огидне обличчя», — підкреслив перший заступник Генпрокурора у відставці.

При чому, додав він, росіяни 30 років вбивали українське державництво, колаборували владу, переймали всі стратегічні об'єкти, нищили оборонну промисловість.

«Навіть Саламатін і Лебедєв, які сьогодні в росії, продавали автомати. Не кажучи про те, що вони продали ракети середньої дальності, вони продали всі наші гелікоптери, літаки стратегічно призначені і так далі. І головне — що вони в нас фактично видурили, забрали обманним шляхом ядерну зброю. І коли вони сказали, що вже Україна готова, там поселили свою „Партію регіонів“, потім вона перейменувалась на „За життя“. Я колись сказав про те, що вони мають 2%. Я глибоко помилявся. Вони мають 0,0002% і це показала війна», — зазначив Голомша.

Він додав, що 30 років українська влада говорила про те, яка різниця, якою мовою говорити.

«Коли ти говорив про мову, про культуру, про самобутність, про історію, — ти нацист, ти нацик, ти націоналіст. Але націоналіст, до відома нетямущих у росії, — це найвищий рівень любові до свого народу, до своєї історії», — резюмував гість програми.