Як прибрати державну монополію на виробництво алкоголю: відповідь підприємця

Державну монополію на виробництво алкоголю прибирати треба як таку, і саме на виробництво спиртів. Адже з кожним роком усе більше й більше з’являється виробників якісних крафтових алкогольних напоїв.

Як прибрати державну монополію на виробництво алкоголю: відповідь підприємця

Про це розповів підприємець і засновник БФ «За Справжню Україну» Руслан Кривоніс у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Будь-яка людина, яка зареєструвалася як ФОП чи товариство з обмеженою відповідальністю, зареєстрована як підприємець, і яка виробляє алкоголь, може його продавати за наступною схемою. Дуже простою. Вона йде в спеціальний орган податковий, реєструється там як виробник алкоголю та просто купує акцизну марку на пляшку. Сам споживач обирає та голосує своїм гаманцем. Тому що отруїтися горілкою можна лише неякісною, тобто з додаванням чогось. Ті, хто горілку гонить, хто робить вино, як правило, використовують якісну продукцію та купують ці акцизні марки. Це важливо для бізнесу», — зазначив він.

За його словами, увесь цей податок, згідно із законом України, залишається на території, де продали або реалізовували товар.

«Тобто всі місцеві бюджети будуть наповнені по самі вінця, тому що в нас перші два-три роки будуть цим займатися всі, кому не лінь. Далі залишаться лише ті, хто буде займатися професійно», — пояснив підприємець.

Кривоніс додав, що якщо податкова зробила контрольний закуп, людина продала комусь пляшку безакцизної марки, то вона має виплатити штраф мільйон гривень.

«Але без виконавчих служб, оскільки штраф розбивається, наприклад, на три роки, щоб людина працювала й кожен місяць відповідну суму вносила, без варіантів. Тобто вона працює, далі виробляє алкоголь і гасить свій штраф. Державна монополія просто зникне, абсолютно. І залишаться крафтові виробники, тому що в нас є дуже класні виробники, які можуть виходити й на світовий ринок, у тому числі. Не потрібно буде цього бюрократичного страшного апарату. Тому що перевірка стандартного підприємства, виробника — це дуже дорого. Це, як правило, п'ять інспекторів. Вони ходять там, у технології не розбираються, сидять, рахують. Тобто в одному приміщенні розливається горілка, а в другому — сидить перевірка, яка контролює, скільки ж виробили алкоголю. А тут все просто: акцизна марка — і ви самі обираєте, що вам купувати, де купувати та як купувати», — сказав він.

На його думку, така схема вирішує купу питань: держава отримує податки від ФОПів і ТОВів, є надходження в місцевий бюджет, а людина отримує самозайнятість.

«Я впевнений, що місцеві бюджети будуть наповнені одразу, перші два роки буде бум на виробництво. Далі виробляти будуть лише фахівці, які дійсно робитимуть якісний продукт з упаковуванням, з маркетингом, і плюс-мінус він буде якісним», — вважає підприємець.

У цілому, за його словами, самогонка з'явилася лише в радянські часи, а до цього українці пили фруктові спирти. А коли в Україні вирішаться питання з акцизом, просування вітчизняного крафтового алкоголю на європейський та загалом світовий рівні не буде проблемою, додав він.

«Якщо виробники крафтового алкоголю зберуться, там є два моменти. Перший — цей бізнес дуже бюрократизований і часто виробники, навіть ті, які виробляють якісний алкоголь, не доходять до питання ліцензування. Другий — ті, хто дійшов до питання ліцензування, ціни не складають на свою продукцію або хочуть великих продажів, не розуміючи, що алкоголь треба просувати. І потрібна окрема асоціація виробників плодово-ягідних вин і фруктових спиртів, які є дуже якісними, яка буде займатися просуванням України на території Європи, на території Сполучених Штатів, тим паче, що їм це дуже подобається», — підкреслив Кривоніс.

Основне питання в тому, на його думку, — щоб зробити ринок алкоголю в Україні прозорим.

«Ви просто платите за акцизну марку й все, більше вам нічого не потрібно. Навіть купуючи ліцензію, ви продаєте спокійно алкоголь, а акцизна марка — це просто податок. Вона ніяк нічого не гарантує. Алкоголем отруїтися можна лише в одному випадку — через велику кількість. А коли ви його п'єте, ви вже отруюєте свій організм. Якщо випити літр горілки, звичайно, можна отруїтися», — підсумував підприємець.