Останній цвях у труну кримськотатарського народу забив Сталін, — історик

Останній, здавалося б, цвях у труну кримськотатарського народу забив Йосиф Сталін своєю депортацією.

Сергій Коваленко в програмі "Точки зору"
Сергій Коваленко в програмі "Точки зору"

Про це сказав незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Так само в планах Москви невдовзі мали б зникнути й ми, як зникли перед цим кримські татари. Тобто схема відпрацьована. Історію пишуть переможці. Москва-Петербург свого часу перемогли Кримське царство за допомогою, до речі, українців, яких вони дуже вдало підпрягли під свої проєкти імперські. І кримських татар не стало», — зазначив він.

За його словами, наступні мали б бути українці, але імперії забракло часу для того, щоб нас знищити наш народ.

«І дякуємо Богові й долі за те, що ми ще досі є. Але ми повинні розуміти це все. Ми повинні розуміти, що по великій мірі нашими руками, до речі, творцем Кючук-Кайнарджійського договору або співтворцем України Безбородьком. Він тоді ще канцлером не був через те, що фактично керував цими переговорами, був у процесі й багато ідей там закидав під це діло, то внаслідок цього він власне і висунувся аж на такий високий рівень. А перед цим він був полковником Ніженського полку, козацького, наша людина. І чомусь він не зрозумів, що крах української державності одночасно означає крах української державності», — пояснив дослідник.