Це спрощення процедури, — Горбаченко про проєкт «еРиба»

Уряд запровадив декларування права на промислове рибальство та дослідний вилов в електронній формі. Реалізацію експериментального проєкту «еРиба» здійснюватиме Держрибагентство протягом двох років.

Це спрощення процедури, — Горбаченко про проєкт «еРиба»

Військовослужбовець і керівник СТРГ Сергій Горбаченко вважає, що «еРиба» — це спрощення процедури отримання спецдозволу на вилов риби. Про це він сказав у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Усе, що спрощує процедуру, дійсно потрібно. Тому ДАРГ (Державне агентство розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм) правильно зробила. Таким чином ти не витрачаєш час на дорогу, щоб дістатися адміністрації для оформлення документів, заповнюєш усе в електронному вигляді», — зазначив Горбаченко.

Тобто, на його думку, фактично процедура залишається такою ж, тільки відтепер не треба витрачати час на дорогу.

«На цьому етапі потрібно обговорювати все, тобто залучити до цього більшість великих рибогосподарських об'єктів. Якщо місцева громада, місцеві рибалки, наприклад, залучені до відтворених ВБР (водний біоресурс), то вони мають строго створювати свою спілку, тільки тоді матимуть право на збільшення норми вилову на свій розсуд відповідно до тих об'ємів ВБР, що вже є при об'єкті. І тим самим у рибалок відпадає необхідність отримувати цей електронний квиток на риболовлю», — додав керівник СТРГ (Спеціальне товарне рибне господарство).

Також, він розказав, що є великі об'єкти, де здійснюється промисловий вилов декількома, а то й десятками користувачів, котрі отримують квоту на вилов. А є об'єкти, де діє СТРГ, є один користувач, який кожен рік під контролем рибоохоронних органів здійснює вселення ВБР, забезпечує їх охорону від браконьєрства, має дозвільні документи на добровільне заселення аборигенних видів риби у водойму, що, за його словами, може залучити місцевих рибалок до відтворення ВБР і тим самим збільшити їм норму вилову як безпосереднім учасникам процесу.

«Таким чином навіть прості рибалки, котрі беруть участь у відтворенні, будуть бачити та контролювати, як витрачаються їх кошти на зариблення. Це такі собі „привілейовані акціонери“, які зариблюють і вже допомогатимуть охороняти ВБР, тому не будуть проходити повз, коли сусід займатиметься браконьєрством. А безпосередньо користувач, який займається відтворенням ВБР, вимушений буде поєднувати промисловий вилов і любительську спортивну риболовлю», — пояснив Горбаченко.

Керівник СТРГ переконаний, що треба виховувати культуру господарства серед рибалок, аби самостійно відтворювати ВБР, охороняти його, щоб мати можливість ловити за збільшеною нормою, а не по три кілограми.

Автори ініціативи вважають, що цифровізація в рибному господарстві допоможе боротися з незаконним, непідзвітним і нерегульованим рибальством.

«Якщо брати браконьєрський промисел, то це окрема тіньова галузь, де можуть бути залучені навіть ті ж рибні інспектори, які закривають очі на браконьєрів. Найкраща боротьба — це культура суб'єктів господарювання на водних об'єктах, які забезпечують охорону, бо вони охороняють, по суті, своє, вони розраховують на збереження риби», — підсумував Горбаченко.