Багато людей вважає, що УПЦ дійсно порвала з Московським патріархатом, — Саган

Суспільство не повинне переходити певну межу, за якою починаються права людини у сфері свободи совісті.

Олександр Саган у програмі «Суспільні діалоги»
Олександр Саган у програмі «Суспільні діалоги»

Про це сказав доктор філософських наук, професор, завідувач відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Григорія Сковороди НАН України Олександр Саган у програмі «Суспільні діалоги» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Чому влада так невпевнено себе веде? Тому що Московський патріархат організував дуже потужну підтримку в усьому світі саме церкви як такої, яка зазнає гонінь. І світу, а не тільки українському суспільству, подається викривлена інформація про те, що в Україні нібито існує релігійне гоніння, заборона церковних служінь і таке інше. Тому влада повинна діяти достатньо обережно з тим, щоб ця ідея не зупинила підтримку України як держави в час такої широкомасштабної війни», — зазначив він.

Водночас, за його словами, сьогодні влада нерішуча у виконанні чинного законодавства.

«Тобто не йдеться про те, що влада бере на себе якусь особливу відповідальність або виходить за межі законодавства. Ні. Йдеться про те, що сьогодні є закони, які не виконуються, у тому числі профільний Закон „Про свободу совісті та релігійні організації“, пункт 7 статті 12, який абсолютно не виконується. Хоча його чинність підтверджена Конституційним судом. Там йдеться про обов'язковість зазначення в назві організації юридичної належності. І на сьогодні є припис Державного органу України у справах релігії, і цей припис не виконується. Для людей це важливо. Тому що люди введені в оману. Багато з них вважають, що УПЦ дійсно порвала з Московським патріархатом, хоча ніякого розриву насправді не відбулося. І це підтверджується дуже багатьма фактами і до експертизи, яку проводив Державний орган України у справах релігії, і після експертизи», — пояснив гість програми.

Загалом, на його думку, насправді проблема комплексна.

«Є певна кількість людей, яка не вийде з Московського патріархату. Ми теж повинні це розуміти. Це можуть бути етнічні росіяни, це можуть бути українці, які вже настільки виховані в цій церковній традиції, що їм втовпили в голову, що окрім Московського патріархату, їм спасіння більше ніде немає, ніяка інша церква не дасть стільки, скільки дасть Московський патріархат. І ви їх не переконаєте», — наголосив Саган.