Таке розшарування створює певні полярності, — Чаленко про військових у політиці

Якщо й проводити вибори під час війни, тоді потрібно уникнути політичної турбулентності. Нині ж на виборчій ниві виникають певні питання серед політичного та військового керівництва.

Валерій Залужний
Валерій Залужний

Таку думку висловив політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу i-ua.tv. Він вважає, що, можливо, умовна партія військових дає поштовх електоральному розшаруванню, що сьогодні створює певні полярності в Україні.

«Те саме зараз відбувається доволі нарочито, наприклад, з Арестовичем, який конкретно активізувався. Він зараз виділяє свою аудиторію. Теж питання — чию аудиторію можуть забрати військові? Чи заберуть вони в Зеленського, чи заберуть вони в Порошенка? Тобто ми розуміємо, що зараз такі ігри направлені на те, щоб окреслити свою цільову аудиторію, свій ядерний електорат, з яким далі треба працювати», — сказав експерт.

Чаленко підкреслив, що якщо Валерія Залужного зараз звільнять, це буде лише плюс для нього з точки зору політичної перспективи, оскільки він матиме змогу піти на вибори з доволі високими шансами.

У виданні The New York Times вийшла стаття Ендрю Крамера про реакцію Володимира Зеленського та Офісу президента на заяву Головнокомандувача ЗСУ про проблеми війни. Він також аналізує звільнення генерал-майора Віктора Хоренка з посади командувача ССО — без відома Залужного, а лише за поданням Рустема Умєрова. На думку Крамера, цей крок мав на меті підірвати авторитет Головнокомандувача в очах військових і суспільства.

«У нас напряму в законі про нацбезпеку написано, що відповідні призначення та звільнення здійснюються президентом України за поданням міністра оборони. Тобто там немає потреби отримувати подання від Головнокомандувача. Тим паче Хоренка ж не звільнили на вулицю, його перевели в ГУР, де він до того працював», — наголосив політолог.

Окрім цього, він додав, що, можливо, Кирило Буданов все-таки піде в політику, а Хоренко буде його наступником.

«Буданов має дуже високі рейтинги довіри та недовіри. Він теж може піти в політику в майбутньому. Тобто в нього є такі можливості завдяки тим досягненням, які отримує ГУР МО. Бо з бухти-барахти ви не переставите таких людей, а прямо перед цими подіями Хоренко вийшов із медійної тіні, дав велике інтерв'ю для ТСН. Він там нічого абсолютно поганого не сказав, що можна було б оцінювати як загрозу з точки зору політики, але він заявив про себе як медійна особа», — підсумував Чаленко.