Синергія різних тактичних інтересів змушує Україну виходити на президентську кампанію, — політолог

Синергія різних тактичних інтересів сторін сьогодні змушує Україну виходити, як мінімум, на президентську кампанію.

Ігор Чаленко в програмі «Точка зору»
Ігор Чаленко в програмі «Точка зору»

Про це сказав політолог Ігор Чаленко в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Станом на сьогодні, я бачу синергію тактичних інтересів певних представників олігархату, які спровокували статтю в Time, саме інтерпретацію певну», — зазначив він.

За його словами, на сьогодні на Заході є питання стосовно подальшої легітимності української влади.

«Бо коли в Москві та загалом у російській федерації відбудуться вибори, то путін з новою силою почне маніпулювати стосовно нелегітимності взагалі української влади, що це тут ледь не хунта. Хоча насправді, згідно з Конституцією України, тут проблем взагалі немає ніяких, не дивлячись на п'ятирічний термін повноважень президента. У 108 статті Конституції прямо виписано, коли президент передає повноваження новообраному лідеру держави. Тут навіть не треба ставити виконуючого обов'язків президента, згідно зі 112 статтею Конституції. Але, звичайно, тут є і російська федерація, яка прекрасно усвідомлює сьогодні, наскільки вибори поляризують українське суспільство», — пояснив експерт.

Гість програми наголосив, що останнім часом дуже інтенсифікувалася подача проплачених матеріалів з боку російської пропаганди.

«Вони намагаються якраз вбити конкретно клин між військовими та політичною частиною. Вони гіперболізують усю ту риторику, яка зараз у нас іде у внутрішньополітичному інформаційному просторі. Вони це гіперболізують і створюють уявлення, що вже всі зі всіма посварилися, що в цьому Титаніку вже величезні дірки, що вже все тоне і т.д.», — додав політолог.

Водночас уже зараз опозиційні сили в Україні вкладаються мільйонами та мільярдами, зокрема для звітування стосовно підтримки Збройних Сил України, сказав Чаленко.

«Вони ж усі прекрасно усвідомлюють це, політики ж цинічні люди. Якщо не буде виборів, то всі ці мільярди на бордах підуть в нікуди. І очевидно, що їм теж зараз вкрай необхідне переформування української влади. Не факт, що для цього необхідно проводити саме парламентську кампанію, але треба про себе заявити хоча б на президентському рівні, навіть якщо Зеленський на 99,9% перемагає, станом на зараз, на майбутніх виборах. Все одно результат президентської кампанії створить підвалини для певного переформатування виконавчої влади», — підсумував він.