Києво-Печерська Лавра переходить на Новоюліанський календар: яка буде реакція прихожан?

Враховуючи те, що прихожани Києво-Печерської Лаври все-таки в більшості випадків є прихильниками Московського патріархату, навряд чи вони будуть переходити на Новоюліанський календар.

Києво-Печерська Лавра переходить на Новоюліанський календар
Києво-Печерська Лавра переходить на Новоюліанський календар

Таку думку висловив доктор філософських наук і професор Острозької академії Петро Кралюк у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Я думаю, навряд чи вони захочуть переходити на Новоюліанський календар. Люди вони доволі консервативні. Що стосується самої ситуації навколо Лаври, вона залишається не такою простою. Так, було заявлено, що Лавра переходить на Новоюліанський календар, але все-таки мені здається, що з цим будуть труднощі», — зазначив він.

На його думку, Московський патріархат, а точніше Російська православна церква, навряд чи захоче переходити на Новоюліанський календар.

«Якби хотіли це зробити, вони б уже зробили це давним-давно. Хоча треба сказати, що є низка парафій Московського патріархату на території Чернівецької області. Це так звані румунські парафії, які живуть за Новоюліанським календарем. Тому що за цим календарем живе Румунська православна церква. Якби була воля керівництва Московського патріархату перейти на Новоюліанський календар, вони б це зробили. Вони будуть утримуватися, тому що це своєрідна ознака їхньої російської православної ідентичності. До речі, саме відмінність календарів зараз є відмінністю між прихильниками Московського патріархату, Православної церкви України та греко-католиками», — пояснив експерт.

За його словами, звичайно, є обумовленості, що навіть прихожани Православної церкви України можуть все-таки відзначати свята за старим календарем, якщо виникатимуть певні ситуації. Але все одно більшість буде переходити на Новоюліанський календар, додав Кралюк.

Професор також не виключає, що можуть виникати нові церкви, які захочуть жити за старим календарем.

«Наприклад, у середовищі римо-католиків є так звані старокатолики, які дотримуються старого Юліанського календаря. Їх небагато, звичайно, але вони відмовляються від Григоріанського календаря. Це загалом маргінальне явище. Я думаю, що все-таки більшість віруючих в Україні будуть переходити на Новоюліанський календар. Тим більше, що Новоюліанський календар, так би мовити, гармоніює з Григоріанським календарем, який покладений в основі нашого світського календаря», — підкреслив він.

У будь-якому випадку, на його думку, вплив російської культури залишається в Україні, у тому числі й через церкву.

«Звичайно, хотілося б, щоб перехід на новий календар якоюсь мірою нас дистанціював, і він буде дистанціювати від Російської православної церкви й загалом від усього російського простору», — підсумував Кралюк.

Нагадаємо, Києво-Печерська лавра з 15 листопада 2023 року перейде на Новоюліанський календар, який є основним для Православної церкви України.