Почалася зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна: чого очікувати Україні?

Після зустрічі президента США Джо Байден та голови Китаю Сі Цзіньпіна не слід очікувати швидкого завершення війни в Україні.

Почалася зустріч Байдена та Сі Цзіньпін: чого очікувати Україні?
Почалася зустріч Байдена та Сі Цзіньпін: чого очікувати Україні?

Про це в коментарі заявив Керівник центру громадської аналітики «Вежа Валерій Клочок.

«Байден та Сі Цзіньпіна зустрічалися минулого року на Балі. Контакти між керівниками цих двох країн є. Існує бажання їх поглиблювати, адже дві сторони відстоюють свої позиції. Сторони обговорюють питання Тайваню та військових комунікацій, російсько- української війни та близькосхідний конфлікт, а також ситуація у східній Азії, що стосується Північної Кореї», — каже В. Клочок.

На його думку, не варто очікувати підписання договорів чи меморандумів.

" Це неофіційна зустріч, що відбувається між лідерами двох країн. Швидше за все це проміжна зустріч для підготовки майбутньої співпраці на рівні міжурядових груп та комісій. Чи будуть у майбутньому підписані угоди на рівні глав держав — не виключаю, що так. Наразі завдання полягає в тому, щоб налагодити ближчу комунікацію зав’язків та вони були на системній основі", — каже В. Клочок.

На його думку, після зустрічі Сі та Байдена не слід очікувати покращання стосунків між країнами.

" Мова йде не про покращення, а про налагодження комунікаційних зв’язків. Є багато інформації, що ця зустріч — передвісник завершення рф проти України. Однак це може бути лише передумовою зменшення рф продовжувати війну проти України. Не слід очікувати, що Пекін вже завтра змінить владу у рф чи прийде у кремль та скаже припинити війну. Так це не працює", — резюмує В. Клочок.