У нас спільноти існують не на співтворенні, а на протистоянні, — Лялюк

У нас спільноти існують не на співтворенні, а саме на протистоянні. Тому, як мінімум, вони забезпечують своє існування та безпеку, але не можуть розвиватися. І саме це може бути причиною, чому вони не розвиваються.

Ігор Лялюк у програмі «Суспільні діалоги»
Ігор Лялюк у програмі «Суспільні діалоги»

Про це сказав урбаніст, архітектор Ігор Лялюк у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Я вважаю, що в нас взагалі в Україні таких повноцінних спільнот фахових майже немає. Бо спільнота — це група людей, група фахівців, які відповідають за ту сферу діяльності, якою вони займаються. Наприклад, спільнота медиків чи архітекторів повинна піклуватися й про освіту архітектурну чи медичну», — пояснив він.

Однак, за його словами, в Україні майже нічого такого не відбувається.

«Як мінімум, майже кожна людина, кожен містянин є представником якоїсь спільноти, як мінімум, двох спільнот: територіальної та фахової. Я як архітектор є представником архітектурної фахової спільноти, а як мешканець певного району Харкова є представником територіальної спільноти. Але насправді таких спільнот немає в нас у такому європейському сенсі ні територіальних, ні фахових. У нас є тільки зародки спільнот, про що я й кажу. Це є проблема країни взагалі», — зазначив експерт.

Щоб професійні та територіальні спільноти далі могли формуватися, розвиватися, потрібні спеціальні інструменти, як на Заході, в Європі, додав Лялюк.