Війна з рф знищила 30% української економіки — експерт

Наразі вести бізнес в Україні, м’яко кажучи, дуже важко. Треба прибирати бар’єри для розвитку підприємництва, знижуючи податки.

Війна з рф знищила 30% української економіки
Війна з рф знищила 30% української економіки

Про це під час ефіру заявив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

«З України через повномасштабне вторгнення рф за різними оцінками виїхало за кордон до 6 млн українців. Для того, щоб після перемоги українці почали повертатися необхідно створювати умови економічного характеру. По-перше, людей треба буде забезпечити житлом, особливо тих, які виїхали з регіонів, де знищено все житло. Також людям буде потрібна робота, щоб не просто відробляти 8 годин, а робота, яка допоможе забезпечити дітей та літніх батьків. Також потрібна належна інфраструктура — школи, лікарні, садочки», — каже В. Воскобойник.

За його словами, повернення українців в країну залежить від того, як швидко запрацює економіка.

«Тут потрібно дивитися, що буде робити уряд. Наскільки активно працюватиме наша економіка. Зокрема, наскільки швидко відбудовуватимуться підприємства, створюватимуться нові високооплачувані робочі місця. В Україні наразі зараз мінімальна зарплата близько 180 доларів, в Польщі з нового року буде 1000 доларів, а у Німеччині зарплата вже зараз сягає 1800 доларів. Якщо порівняти Україну та Німеччину та різниця в зарплатах десятикратна. За 5−10 років подолати такий розрив фізично неможливо», — каже експерт.

За його словами, поки говорити про повернення українців в країну зараз. Зараз треба зробити все, щоб втримати тих, хто залишився.

«За оцінками європейських урядів близько 4 млн українців мають статус тимчасового захисту, 2 млн ще не отримали цього статусу, але перебувають у країнах Європі. Інші українці виїхали ще до початку повномасштабного вторгнення рф. Тобто загалом в країнах ЄС перебуває 9 млн українців. Якщо вони всі прямо зараз повернуться в Україну, їм просто ніде буде працювати. Адже у нас знищено 30% економіки. Однак треба вже думати про завтрашній день та створювати умови в економіці, щоб людям було цікаво повертатися. Зокрема, треба проводити дерегуляцію нашої економіки. Тобто прибирати бар’єри для розвитку підприємництва, знижувати податки чи робити їх прогнозованими, щоб люди розуміли — є податкова система, яка не буде змінюватися кожного року, а буде стійка протягом 5−10 років. За таких умов бізнес зможе розвиватися. Наразі вести бізнес в Україні, м'яко кажучи, дуже важко», — резюмує експерт.