Україна, яка держава, не достатньо прикладає зусиль для усунення рф з Радбезу ООН — адвокат

Україна все ще не підготувалась до того, щоб вести складну та інколи специфічну боротьбу з росією. Це великий недолік керівництва нашої країни.

Максим Баришніков
Максим Баришніков

Про це під час ефіру «Чому рф досі не виключили з Радбезу ООН?» завив адвокат Максим Баришніков.

«Нашими членами нашої групи за рік діяльності було зроблено досить багато для того, щоб припинити участь рф в ООН. Однак через причини багато в чому не зрозумілі для мене, Україна, яка держава не достатньо прикладає зусиль для того, щоб це відбулося. Нагадаю, що рік тому Верховна Рада визнала незаконне потрапляння рф до ООН та закликала інші країни дослідити ці обставини. Також Радбез ООН ухвалив відповідне рішення, крім того серед здобутків відповідне рішення Конгресу США, але немає подання проєкту рішення самої ООН відносно цього питання. За так званим китайським сценарієм можна використовувати просту більшість на засіданнях ООН. Тож дуже складно чогось досягти, якщо нічого не робити», — каже М. Баришніков.

На його думку, Україна досі інституційно не підготувалася до того, щоб щоб вигнати рф з ООН.

«У нас є доктрина, яка передбачає положення та дії України на зовнішній арені. Там взагалі нічого не сказано про напрям діяльності МЗС та інших органів і відомств, щодо припинення діяльност рф в ООН, ОБСЄ та інших міжнародних організацій. Тобто Кабмін не виконав домашнє завдання. У нас немає офіційного уповноваженого, щодо питань припинення повноважень рф в ООН. Тобто Україна все ще не підготувалась до того, щоб вести складну та інколи специфічну боротьбу з росією. Це великий недолік керівництва нашої країни та керівництва зовнішньо-політичного відомства України. Україні на виклики відносно агресії рф треба відповідати інституційно. На жаль, наявності ініціативної групі у складі декількох осіб явно не достатньо. Крім того, нам не надали державних повноважень. Держава за рік нічого для зробила для того, інституціоналізувати наші зусилля. Наразі у нас є ініціативна група з адвокатів та громадських діячів, яка самостійно намагається усунути рф з Радбезу ООН. Хоча не державному рівні не відбувається жодних необхідних кроків. Крім того, ще й робляться активні намагання протистояти нашим діям на різних рівнях і в різних країнах. Це має бути предметом дослідження правоохоронних органів», — резюмує адвокат.