На руках добровольчих формувань майже 100 тис одиниць зброї — командир ДФТГ

Підготовлені бійці з ДФТГ можуть навчити призовників нею користуватися.

Сергій Філіпов
Сергій Філіпов

Про це під час ефіру заявив командир добровольчого формування «Воля» Київської територіальної громади Сергій Філіпов.

«На руках ДФТГ майже 100 тис одиниць зброї. Вона не стріляє, як бандитська зброя. Однак поліція вважає, що українцям не можна давати зброю, бо вони повбивають один одного. А найголовніше, що влада не цінить людей з досвідом. Хоча бійці з ДФТГ можуть навчити будь-кого. До речі, в нашому формування генерали вчать звичайних солдатів та приймають в них заліки. Однак я дивуюся, скільки у військах є безграмотних офіцерів та сержантів. До речі, щоб стати кулеметником потрібно навчатися три місяці. Однак в нас зараз готують бійців люди, які не розуміються на цій зброї. Щоб вирішити цю проблему, добровольці відставники мають підписувати контракти та вчити призовників. Однак таких людей чомусь нікуди не беруть. Таки люди можуть принести велику користь нашій державі», — каже С. Філіпов

Також за його словами, добровольці не будуть питати у чиновників та держави, об’єднуватися їм чи ні.

«Ми прийдемо та спитаємо за Чонгар, за Крим у 2014 році, це наша країна і нам немає куди відступати. У нас немає нерухомості на Мальдівах чи в Лондоні», — каже С. Філіпов.

На його думку, закон про мобілізацію та добровольчі формування просто треба доробити.

«Добровольчим формуванням забули дати статус юридичної особи. Тому добробати нічого не можуть підписати, орендувати та придбати. Їх загнали в тінь. А на мобілізації хочуть зробити піар», — підкреслює С. Філіпов.

Своєю чергою заступник командира добровольчого формування «Воля» Київської територіальної громади Ю. Денисенко нагадав, що в 2021 році вже були спроби знищення добровольчих батальйонів. Зокрема, ТРО перевести під ЗСУ.

«Однак на нараді головнокомандувач Валерій Залужний заявив, що не дасть знищити національний супротив. Зараз він навіть не знає, про розформування ДФТГ. Дуже шкода, що добровольчі батальйони знищують, а керівництво на горі не знає, що відбувається внизу. Однак не можна нищити ТРО та ДФТГ. Це рушійна та потужна сила, на яку завжди можуть опертися президент та голокомандувач», — резюмує Ю. Денисенко.

«У владі сьогодні говорять про єдність народу та нації. А з ким народу треба єднатися? З тими, хто створює перешкоди для завезення дронів, з тими, хто розформовує цілі підрозділи? Я не бачу платформи для захисту України. У 2022 році був впевнений, що рашисти отримають по зубам. Сьогодні в цьому не впевнений. Однак ТРО врятувало ЗСУ у 2022 році. Впевнений, що вона врятує збройні сили і зараз. Якщо влада боїться народу, від якого вона отримала булаву, українці мають право її забрати. Вся проблема в тому, що у нас немає управління «, — каже суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.