Політолог підбив підсумки зустрічі Фіцо та Шмигаля

Зустріч глав українського та словацького урядів показала, що прем’єр Словаччини Р. Фіцо не буде блокувати вступ Києва до Євросоюзу.

Р. Фіцо та Д. Шмигаль
Р. Фіцо та Д. Шмигаль

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

" Фіцо з одного боку продовжує свою риторику. Можливо вона спрямована на його електорат в Словаччині. Тому похолоднішання відносин між рф та Україною, виконувало внутрішньополітичні завдання підтримання консолідації електорату партії Фіцо. Зокрема, це стосується сумніву Фіцо, що Україна переможе у війні. Що стосується намірів Фіцо за підсумками переговорів, то вони не розбігаються його діями. Адже він не блокує вступ України до ЄС. Тому він продовжує риторику, яка в нього була 14 грудня. Тобто він не заважає відносинам України з Євросоюзом. Сьогодні зустріч зі Шмигалем показала, що у риториці Фіцо немає нічого нового", — каже В. Воля.

За його словами, вже 1 лютого, Україна побачить, чи справді словацький уряд не буде блокувати вступ Києва до Євросоюзу.

" Я б не казав, що Фіцо хоче утриматися на двох стільцях. Це швидше риторика розрахована на внутрішньополітичні процеси. Вона виглядає корисною для путіна, але вона розрахована на консолідацію політичних сил, які підтримують партію Фіцо перед виборами. Також його проросійська риторика може бути інструментом для отримання грошей від ЄС. Тому 1 лютого стане остаточно відомо, чи підтримує Словаччина Україну",-резюмує політолог.

Нагадаємо, що Ужгороді завершилася зустріч глав українського та словацького урядів. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та словацький колега Роберт Фіцо дійшли згоди з низки питань.

«Словаччина підтримає програму Ukraine Facility, яка передбачає виділення Україні 50 млрд євро з боку Європейського Союзу. Прем’єр Фіцо запевнив мене у повній підтримці євроінтеграційних прагнень України», — розповів Шмигаль.