Чи перекриє допомога від ЄС Україні недостачу коштів від США — відповів політолог

25 млрд євро першим траншем, то це допоможе нам вистояти у боротьбі з рф, однак не перекриє недостачу коштів від США.

Більшість країн Європейського союзу дійсно надають Україні недостатню кількість допомоги.
Більшість країн Європейського союзу дійсно надають Україні недостатню кількість допомоги.

Про це в коментарі заявив політолог Віталій Кулик.

«Більшість країн Європейського союзу дійсно надають Україні недостатню кількість допомоги. Якщо вони зараз виділять 25 млрд євро першим траншем, то це допоможе нам вистояти у боротьбі з рф, поки ми чекаємо 62 млрд доларів від США», — каже В. Кулик.

Добрим знаком є те, що Україна домовилася з Угорщиною і вона не буде блокувати кошти.

«Якщо Шольцу вдасться провести аудит підтримку з боку інших країн ЄС та підштовхнути їх до більш активних дій, щодо надання військової техніки та боєприпасів, то левову частку роботи вже буде зроблено. Це не перекриє недостачу коштів від США, але замортизує наші ризики. Крім того, до підтримки України приєднуються ще окремі країни ЄС поза межами 50 млрд євро. Це Норвегія, країни не ЄС, зокрема, Японія, Австралія, яка шукає для нас логістику отримання фінансових ресурсів. До речі, Японія та Британія взяли на себе частину логістичних проблем пов’язаних з боєприпасами та пошуком коштів на ринків запозичень й фінансових зобов’язань. Ми поки що не падаємо в яму, але потребуємо американської допомоги. Це не вирішує всіх наших проблем, але знімає гостроту питання», — резюмує В. Кулик.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що більшість країн Європейського союзу надають Україні недостатню кількість допомоги.