Експерт прокоментував гарантії безпеки між Києвом та Берліном

Гарантії безпеки між Києвом та Берліном це лише декларація. Цей документ буде подібним до гарантій, які підписали Україна та Британія.

У БЕРЛІНІ АНОНСУВАЛИ ПІДПИСАННЯ УГОДИ З КИЄВОМ
У БЕРЛІНІ АНОНСУВАЛИ ПІДПИСАННЯ УГОДИ З КИЄВОМ

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

" Це нагадуватиме документ підписаний між Британією та Україною. Його можна називати зобов’язання про надання безпекової підтримки до моменту вступу України до НАТО. Тож у разі нової агресії, після закінчення цієї війни, а Україна не буде членом НАТО, тоді Берлін зобов'язується надати військову техніку та фінансову підтримку і багато чого іншого. Тобто в такому форматі будуть всі угоди з Україною і Німеччиною в тому числі. Можливо буде йтися про виробництво спільної військової техніки та спорядження", — каже В. Воля.

За його словами, не варто очікувати, що з’являться якісь угоди з державами членами НАТО, де Альянс буде надавати військову підтримку своїми військами.

«Ніхто не вступатиме у війну на боці України, якщо вона не буде членом НАТО. Крім того, ця угода немає статусу договору. Є закон України про міжнародні договори. По безпековим питанням будь-які міжнародні документи отримують статус договорів лише у разі ратифікації їх Верховною Радою. Питання безпекового співробітництва однозначно повинно підлягати ратифікації у парламенті. Це одностороннє зобов'язання Британії. Так само буде з Німеччиною, Польщею та іншими», — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що договір про гарантії безпеки між Україною та Німеччиною може бути укладений вже найближчим часом. Це може відбутися під час Мюнхенської безпекової конференції, що триватиме з 16 по 18 лютого.